Bliny gryczane

Najsmaczniejsze placki na świecie :)

blinyNaleśniki

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 182 głosów)

Składniki:

  • 200 g mąki gryczanej
  • 150 g maki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 ml mleka
  • 75 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Przed przystąpieniem do pracy wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
  • Przygotowujemy rozczyn: mleko podgrzewamy tak, aby było letnie. Do kubka wkładamy drożdże, 1 łyżeczkę cukru i dokładnie mieszamy rozcierając grudki. Dolewamy 2 łyżki mleka, wsypujemy 1 łyżkę mąki pszennej i jeszcze raz mieszamy. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce (kubek przykrywamy ściereczką).
  • W tym czasie przesiewamy do miski oba rodzaje maki, dodajemy sól. Na małej patelni topimy masło. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, a jego powierzchnia będzie lekko wklęsła, dodajemy go do mąki. Ciągle mieszając dodajemy żółtka i przestudzone (ale ciepłe) masło. Powoli (wciąż mieszając) wlewamy mleko do momentu, aż ciasto osiągnie konsystencję nieco gęstszą, niż ciasto naleśnikowe. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około godzinę. Następnie ubijamy pianę z białek i dodajemy ją do ciasta. Lekko, ale dokładnie mieszamy. Smażymy na małej patelni (tej z topienia masła) placki z 2 – 3 łyżek ciasta. Ciasto po nałożeniu rozsmarowujemy na patelni. Usmażone placki przekładamy na talerz umieszczony w nagrzanym do 70 stopni piekarniku. Gdy usmażymy już wszystkie – podajemy z kwaśną śmietaną i: wędzonym łososiem, kawiorem, kaparami i/lub oliwkami.
  • Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy