Biszkopt-przepis podstawowy

Biszkopt robiony według tego przepisu zawsze się udaje

Dodany przez:

Biszkopt-przepis podstawowy

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 3 głosów)

Składniki

  • 9 jajek
  • 9 łyżek cukru
  • 9 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. 1.Jajka rozbijamy,oddzielamy białka od żółtek.Białka ubijamy mikserem na sztywno,następnie dodajemy cukier oraz po jednym żółtku i ucieramy mikserem na puszystą masę.Dobrze ubita piana ma dużo pęcherzyków powietrza.
  2. 2.Obie mąki oraz proszek do pieczenia mieszamy i powoli przesiewamy do masy jajecznej.Do mieszania należy użyć ręcznej trzepaczki żeby ciasto biszkoptowe nie opadło.Gdy ciasto będzie dobrze wymieszane przekładamy je do wyłożonej pergaminem blaszki bądź tortownicy i pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku ok 30-40 min.
  3. 3.Gotowe ciasto możemy używać jako bazy do różnego rodzaju tortów i ciast.
deser ciasto biszkopt
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze