Biszkopt-przepis podstawowy

Biszkopt robiony według tego przepisu zawsze się udaje

CiastabiszkoptDesery

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.37 z 147 głosów)

Składniki:

  • 9 jajek
  • 9 łyżek cukru
  • 9 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1.Jajka rozbijamy,oddzielamy białka od żółtek.Białka ubijamy mikserem na sztywno,następnie dodajemy cukier oraz po jednym żółtku i ucieramy mikserem na puszystą masę.Dobrze ubita piana ma dużo pęcherzyków powietrza.
  • 2.Obie mąki oraz proszek do pieczenia mieszamy i powoli przesiewamy do masy jajecznej.Do mieszania należy użyć ręcznej trzepaczki żeby ciasto biszkoptowe nie opadło.Gdy ciasto będzie dobrze wymieszane przekładamy je do wyłożonej pergaminem blaszki bądź tortownicy i pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku ok 30-40 min.
  • 3.Gotowe ciasto możemy używać jako bazy do różnego rodzaju tortów i ciast.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy