Bigos z czerwonej kapusty z pierniczkami

Oryginalny pomysł na wegetariański bigos, czyli bigos z czerwonej kapusty z pierniczkami. Dodatek korzennych pierniczków wzbogaci smak dania i pysznie komponuje się z pozostałymi składnikami, czyli m.in. grzybami, jabłkami, burakami i głównym produktem, czyli czerwoną kapustą. Bigos z czerwonej kapusty z pierniczkami zaskoczy Was smakiem - wypróbujcie ten przepis na święta lub aby poczuć wigilijną atmosferę w inne dni.

bigos

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.56 z 170 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Buraki trzemy na tarce o grubych oczkach. Pieczarki grubo kroimy. Kapustę czerwono cienko szatkujemy. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Wędzone śliwki drobniej kroimy.
  • 2.W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i cukier, podsmażamy, aż lekko się skarmelizuje, wlewamy ocet i odparowujemy. Dokłada - my wszystkie przyprawy w liściach i ziarnach, podsmażamy aż mocno zapachną.
  • 3.Wkładamy pieczarki i grzyby, dusimy 3 min. Dokładamy kapustę, buraki, jabłka, żurawiny, śliwki, wlewamy barszcz i wino, dobrze mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu 2 godz., od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy miód i sok z cytryny, mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami i pokruszonymi piernikami.

Porady

Do przepisu wykorzystujemy:

  • dużą, słodką cebulę, aby bigos z czerwonej kapusty miał nutę słodyczy
  • suszone grzyby, najlepiej podgrzybki, wcześniej namoczone i posiekane
  • kwaśne jabłka sprawią, że bigos z czerwonej kapusty miał wytrawny wydźwięk
  • śliwki wędzone bez pestek
  • do smaku używamy suszonych ziół
  • bigos z czerwonej kapusty z pierniczkami robimy z pierniczkami bez lukru

Notka redakcyjna

Bigos z czerwonej kapusty z pierniczkami podajemy jako samodzielne danie, z pieczywem, albo w roli ciepłej jarzynki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy