Oryginalny pomysł na wegetariański bigos, czyli bigos z czerwonej kapusty z pierniczkami. Dodatek korzennych pierniczków wzbogaci smak dania i pysznie komponuje się z pozostałymi składnikami, czyli m.in. grzybami, jabłkami, burakami i głównym produktem, czyli czerwoną kapustą. Bigos z czerwonej kapusty z pierniczkami zaskoczy Was smakiem - wypróbujcie ten przepis na święta lub aby poczuć wigilijną atmosferę w inne dni.
Fot. Olimpia Davies/artisanfoodphotography.com
(średnia 4.56 z 170 głosów)
Porady
Do przepisu wykorzystujemy:
- dużą, słodką cebulę, aby bigos z czerwonej kapusty miał nutę słodyczy
- suszone grzyby, najlepiej podgrzybki, wcześniej namoczone i posiekane
- kwaśne jabłka sprawią, że bigos z czerwonej kapusty miał wytrawny wydźwięk
- śliwki wędzone bez pestek
- do smaku używamy suszonych ziół
- bigos z czerwonej kapusty z pierniczkami robimy z pierniczkami bez lukru
Bigos z czerwonej kapusty z pierniczkami podajemy jako samodzielne danie, z pieczywem, albo w roli ciepłej jarzynki.
Komentarze