Białe szparagi z jajem sadzonym

Pyszne i wspaniałe białe szparagi z jajkiem sadzonym. Idealne jako dodatek do obiadu. Białe szparagi przed gotowaniem zawsze obieram - inaczej będą łykowate i niesmaczne.

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 198 głosów)

Składniki:

  • białe szparagi (pęczek - 12szt)
  • 1 mała łyżeczka cukru
  • 1 mała łyżeczka soli
  • 2 jajka surowe
  • 2-3 szczypty koperek świeży (posiekany)
  • olej do smażenia
  • pieprz kolorowy wg.uznania

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Białe szparagi obieramy z łykowatej skórki za pomocą obieraczki do warzyw. W garnku gotujemy wodę z cukrem i solą. Do wrzątku wrzucamy szparagi i gotujemy około 10 minut. W tym samym czasie, gdy szparagi się gotują, robimy jaja sadzone. Na patelni rozgrzewamy olej i wbijamy na nią jajka. Posypujemy pieprzem i świeżym koperkiem. Smażymy do ścięcia się białka, żółtko ma być płynne. Następnie wyciągamy szparagi i układamy na talerzu, a na nie kładziemy jajo sadzone. Białe szparagi podajemy np.jako dodatek do obiadu.
  • Ja białe szparagi podałam z młodymi ziemniakami,surówką oraz bitkami w sosie....

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy