Białe szparagi z jajem sadzonym

Pyszne i wspaniałe białe szparagi z jajkiem sadzonym. Idealne jako dodatek do obiadu. Białe szparagi przed gotowaniem zawsze obieram - inaczej będą łykowate i niesmaczne.

Dodany przez:

Białe szparagi z jajem sadzonym

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 4.75 z 4 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • białe szparagi (pęczek - 12szt)
  • 1 mała łyżeczka cukru
  • 1 mała łyżeczka soli
  • 2 jajka surowe
  • 2-3 szczypty koperek świeży (posiekany)
  • olej do smażenia
  • pieprz kolorowy wg.uznania

Przygotowanie

  1. Białe szparagi obieramy z łykowatej skórki za pomocą obieraczki do warzyw. W garnku gotujemy wodę z cukrem i solą. Do wrzątku wrzucamy szparagi i gotujemy około 10 minut. W tym samym czasie, gdy szparagi się gotują, robimy jaja sadzone. Na patelni rozgrzewamy olej i wbijamy na nią jajka. Posypujemy pieprzem i świeżym koperkiem. Smażymy do ścięcia się białka, żółtko ma być płynne. Następnie wyciągamy szparagi i układamy na talerzu, a na nie kładziemy jajo sadzone. Białe szparagi podajemy np.jako dodatek do obiadu.
  2. Ja białe szparagi podałam z młodymi ziemniakami,surówką oraz bitkami w sosie....
warzywa szparagi jajko białe szparagi
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy