Szparagi w panko na kremie łososiowym

Ocena:

4.46 (179)

  • 19 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Wszyscy wiemy, że połączenie szparagów i łososia zawsze się sprawdza i jest przepyszne. Z łososia przygotowaliśmy aksamitny krem, na którym ułożyliśmy usmażone szparagi.

Składniki:

  • łosoś wędzony  100 g

  • jajka  1 szt.

  • parmezan  80 g

  • limonka  15 ml

  • wasabi  5 g

  • szparagi  1 szt.

  • bazylia  0.5 pęczka

  • Crème fraîche  125 g

  • panko  125 g

  • olej  30 ml

Szparagi w panko na kremie łososiowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Śmietanę miksujemy z sokiem z limonki, łososiem i wasabi. Przykrywamy i przechowujemy w lodówce. Jajko rozbijamy widelcem, panko mieszamy z parmezanem. Szparagi zanurzamy w jajku, a potem w panko z parmezanem.

  • Krok 2:

    Olej rozgrzewamy w głębokiej patelni. Wkładamy szparagi i smażymy ze wszystkich stron przez 1–2 min, aż panierka będzie złocista i chrupiąca. Osączamy na ręczniku kuchennym. Na kremie z łososia rozkładamy panierowane szparagi, posypujemy posiekaną bazylią.

    Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017

Porady

Zobacz też: jak prawidłowo gotować szparagi?

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne