Szparagi w panko na kremie łososiowym

Wszyscy wiemy, że połączenie szparagów i łososia zawsze się sprawdza i jest przepyszne. Z łososia przygotowaliśmy aksamitny krem, na którym ułożyliśmy usmażone szparagi.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1/2 szklanki creme fraiche
  • łyżka soku z limonki
  • 10 dag wędzonego łososia
  • łyżeczka wasabi
  • jajko
  • 1/2 szklanki panko
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • pęczek szparagów, oczyszczonych
  • olej do smażenia
  • 1/4 szklanki posiekanej bazylii

Przygotowanie

  1. Śmietanę miksujemy z sokiem z limonki, łososiem i wasabi. Przykrywamy i przechowujemy w lodówce. Jajko rozbijamy widelcem, panko mieszamy z parmezanem. Szparagi zanurzamy w jajku, a potem w panko z parmezanem.
  2. Olej rozgrzewamy w głębokiej patelni. Wkładamy szparagi i smażymy ze wszystkich stron przez 1–2 min, aż panierka będzie złocista i chrupiąca. Osączamy na ręczniku kuchennym. Na kremie z łososia rozkładamy panierowane szparagi, posypujemy posiekaną bazylią.
  3. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017

Wskazówki

Zobacz też: jak prawidłowo gotować szparagi?

szparagi łosoś panko
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy