Bazyliowy tort z truskawkami

Przepis na tort bazyliowy od Polski Cukier

dodany przez: Promocja

Ciasta Desery

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.48 z 178 głosów)


Składniki:

  • ciasto:
  • pęczek świeżej bazylii
  • 65 ml oliwy
  • 4 jajka
  • 10 dag cukru Polski Cukier
  • 10 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • zielony barwnik spożywczy

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki przygotowania:

  • 1. Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Tortownicę (18 cm) wykładamy pergaminem. Listki bazylii ucieramy na purée z oliwą.
  • 2. Rozdzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, puszystą masę. Z białek ubijamy sztywną pianę.
  • 3. Na krem: żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Śmietanę ubijamy z cukrem i ekstraktem waniliowym na sztywny krem.
  • 4. Trzy łyżki bitej śmietany łączymy z żelatyną, po czym dodajemy do kremu i delikatnie mieszamy.
  • 5. Truskawki myjemy, osuszamy, z 2/3 usuwamy szypułki i przecinamy je wzdłuż na pół. Ciasto przecinamy na dwa blaty, jeden umieszczamy w tortownicy, wokół krawędzi formy układamy truskawki przecięciem na zewnątrz, czubkiem do góry. Resztę truskawek bez szypułek rozkładamy na dnie tortownicy.
  • 6. Zakrywamy wszystko 2/3 bitej śmietany. Przykrywamy drugim, zielonym krążkiem ciasta, wierzch smarujemy resztą bitej śmietany i dekorujemy truskawkami z pozostawionymi szypułkami

Porady

Cukier biały kryształ jest znany od dziesięcioleci. To cukier polecany między innymi do słodzenia gorących,  czy chłodnych napojów, pieczenia ciast i ciasteczek, przygotowywania przetworów. Znajduje szerokie zastosowanie w codziennym życiu. Jest to najpopularniejszy, klasyczny cukier o charakterystycznych kryształach i doskonałej rozpuszczalności. 

www.polski-cukier.pl


 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Podobne przepisy