REKLAMA

Babka czekoladowa z maślanką

Pyszna i mocno czekoladowa babka idealna na Wielkanocny stół.

dodany przez: iziona iziona

babki

Czas przygotowania:
60min.
Ocena:

(średnia 4.56 z 155 głosów)


Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 100 ml oleju
  • 10 dag masła
  • 3 łyżki kakao
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 2 jajka
  • 25 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru
  • 120 gram maślanki naturalnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Mleko, olej i masło podgrzać w garnku dodać kakao i mieszając zagotować, wyłączyć gaz i dodać połamaną czekoladę mieszać do momentu rozpuszczenia się czekolady, odstawić do wystudzenia. Kiedy masa czekoladowa przestygnie dodać do niej cukier i wymieszać, następnie dodać żółtka jajek i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia cały czas ucierając dodać maślankę, a na koniec ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  • Formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie napełnic ją ciastem. Piec w temp. 180st około 1 godziny do suchego patyczka po upieczeniu wystudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy