Babka czekoladowa

Babka czekoladowa to lekko podrasowana wersja dobrze znanej babki wielkanocnej. Można ją upiec nie tylko od święta. Babka czekoladowa sprosta wymaganiom każdego łasucha bez względu na wiek.

Dodany przez:

Babki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 220 g masła + do formy
  • 40 g kakao w proszku + łyżka do oprószenia
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 350 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu wanilii
  • sól
  • 320 g mąki
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 ml maślanki
  • do dekoracji: 10 dag gorzkiej czekolady
  • kilka sezamków, pokruszonych
  • czekoladowe i cukrowe jajeczka

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°C. Formę do babki o poj. 2 i 1/2 l smarujemy i oprószamy łyżką kakao. Nadmiar kakao strząsamy. Połamaną czekoladę topimy wraz z masłem w kąpieli wodnej, stale mieszając.
  2. Cukier ucieramy z jajkami, wanilią oraz solą, na puszystą jasną masę. Pozostałe kakao, sodę, proszek do pieczenia i maślankę dodajemy do czekoladowej mieszaniny. Następnie masę jajeczną łączymy z masą czekoladową.
  3. Mieszaninę wlewamy do natłuszczonej formy. Lekko stukamy formą tak, aby bąbelki dotarły do powierzchni. Pieczemy przez 55 min. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie przez 15 min. Ostrożnie wysuwamy ciasto na ruszt i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  4. Dekorujemy: czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Po stopieniu łączymy połowę roztopionej czekolady z pokruszonymi sezamkami. Umieszczamy mieszankę na talerzu i pozostawiamy do stężenia na kilka minut. Rozkruszoną mieszaninę układamy w środku i na wierzchu babki, polewamy pozostałą roztopioną czekoladą i ew. różowym lukrem.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Wskazówki

Zobacz także: fondant z kajmakiem

 

 

 

 

 

 

 

 

czekolada babki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze