Babka czekoladowa

Puszysta babka dla miłośników czekolady

CiastababkiDesery

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 195 głosów)

Składniki:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 50ml mleka
  • 150g masła
  • 150g cukru
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Polewa czekoladowa oraz orzechy do posypania

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mleko podgrzać, czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w mleku na wolnym ogniu ciągle mieszając, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puch, ciągle ucierając, dodawać po 1 jajku. Dodać czekoladę, krótko wymieszać. Pozostałe suche składniki – mąkę, proszek i kakao wymieszać, wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do formy na babkę (o średnicy ok. 23cm), piec 35-45 minut w temp 180st.C.
  • Gotową babkę ostudzić, polać polewą, posypać prażonymi i pokruszonymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy