Rillette z wędzonego i pieczonego łososia

Rillette, czyli francuskie smarowidło, warto zrobić nie tylko z czerwonego mięsa. Rilette z wędzonego i pieczonego łososia zaskoczy smakiem i urozmaici kanapki oraz przystawki na przyjęcie.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 300 g filetu ze świeżego łososia bez skóry
  • 100 g masła
  • 2 cytryny
  • 100 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 150 g łososia wędzonego, pokrojonego w małą kostkę
  • szczypta białego pieprzu
  • łyżeczka czerwonego pieprzu
  • grzanki z razowego chleba
  • posiekany szczypiorek

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Świeże filety z łososia układamy na dużym arkuszu folii aluminiowej, na wierzchu kładziemy 50 g masła. Połowę cytryny kroimy w plasterki i wbijamy w mięso ryby, przyprawiamy solą. Brzegi folii zgniatamy, aby dobrze zamknąć paczkę. Umieszczamy na blasze i pieczemy przez 10 min. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy rybę nietkniętą przez kolejne 20 min, aby „doszła„ w naturalny sposób.
  2. Folię ostrożnie otwieramy, wylewamy wszystkie soki i roztopione masło do dużej miski. Plasterki cytryny usuwamy. Pieczonego łososia łączymy z kwaśną śmietaną, sokiem i skórką z pozostałej połówki cytryny. Mieszamy za pomocą widelca, aby rozdrobnić rybę. Dodajemy wędzonego łososia, przyprawiamy do smaku świeżo mielonym białym pieprzem. Mieszaninę rozdzielamy do słoików i wygładzamy powierzchnię.
  3. Pozostałe masło delikatnie rozpuszczamy na patelni, mieszamy z czerwonym pieprzem. Zostawiamy na minutę, aby białe cząstki opadły na dno. Pozostałą cytrynę drobno kroimy i rozsypujemy na wierzchu każdego słoika, a następnie wylewamy żółte roztopione masło z pieprzem tak, aby pokryć całkowicie powierzchnię w słoiku.
  4. Studzimy, a następnie schładzamy przez co najmniej 2 godz.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018

Komentarz redakcji

Rillette z wędzonego i pieczonego łososia podajemy z grzankami razowymi i garścią świeżego szpinaku lub roszponki. Ten piękny, lekki pasztet w stylu rillette łączy świeżego łososia z wędzonym, co dodaje mu głębi smaku. Klarowane masło dodatkowo konserwuje smakołyk, można go więc przygotować dzień lub dwa wcześniej.
łosoś rilette
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy