Amerykańskie pączki dyniowe czyli Pumpkin Doughnuts
Ocena:
4.45
(150)
3 godz. 0 min.
dla 6 osób
amerykańskie dyniowe pączki, idealny słodki wypiek na chłodne, jesienne, kolorowe dni. Polecam.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżki suchych drożdży
1/2 łyżka soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
3/4 szklanki letniej wody
2 duże jaja
1/4 szklanki miodu
100ml roztopionego masła
szklanka puree z dyni
2 kostki smalcu do smażenia (lub oleju o neutralnym smaku)
mieszanka do obtoczenia pączków:
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
puree z dyni:
1kg dyni
4 łyżki cukru
Amerykańskie pączki dyniowe czyli pumpkin doughnuts - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Dynię zetrzeć na tarce i gotować tak długo aż się rozgotuje, a woda wyparuje. Od czasu do czasu mieszać. Na koniec gdy już odpowednio gesta dodać cukier i gotować jeszcze kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. Z tej porcji wyszły mi 2 szklanki puree.
Wymieszać razem w misce przesianą mąkę, drożdże, sól, cynamon, gałkę, imbir. W misce miksera połączyć składniki ciekłe czyli wodę, jajka, miód, masło z puree z dyni i zmiksować hakiem chlebowym na bardzo wolnych obrotach, dodać suche składniki, miksować chwilę aż wszystko się połączy w idealne lekko lepkie gęste ciasto. Miskę przykryć i odstawić na 2h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto będzie nadal luźne, ale na omączonym blacie i posypaniu odrobiną mąki idealnie się rozwałkuje. Z ciasta wycinać szklanką/obręczą pączki i smażyć je na dobrze rozgrzanym tłuszczu (dzięki temu mniej wpiją tłuszczu). Zaraz po wyjęciu obsypać mieszanką przypraw. Pyszne...
Jeśli zostanie wam ciasto (bo ja zrobiłam tylko z połowy porcji podawanej przez autorkę) to ciasto można przechowywać w lodówce (w niedomkniętym pojemniku) przez 5 dni a w zamrażalniku przez 2 tygodnie. Po wyjęciu z lodówki wystarczy zostawić w cieple żeby ciasto ponownie wyrosło. Można z niego przygotować brioszke, muffinki, mini pączusie czy rogaliki.