Warzywa z patelni

Ocena:

4.48 (166)

  • 45 min.
  • dla 4 osób

Pyszne warzywa z patelni to pomysł na szybkie danie dla kilku osób. Jeśli lubicie pikantniejsze dania, dodajcie nieco więcej papryczki chili. Będzie pysznie i wyraziście!

Składniki:

  • 80 dag pomidorów
  • cukinia
  • 2 cebule
  • 4 suszone papryczki chili
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • 8 małych jajek
  • pieprz
  • kilka gałązek świeżego tymianku

Warzywa z patelni - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pomidory zanurzamy we wrzątku, obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Cukinię myjemy, kroimy w drobną kostkę.
  • Cebule obieramy, kroimy na połówki, a potem w piórka. Chili kruszymy. Na szerokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę razem z cukinią. Posypujemy chili oraz oregano, smażymy.
  • Dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy. Solimy i smażymy na umiarkowanym ogniu przez 10 min.
  • Jajka wbijamy kolejno do filiżanki i ostrożnie wylewamy na warzywa. Przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez 20 min, aż białka się zetną. Posypujemy listkami tymianku.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.

Porady

Zobacz też: karczochy z patelni z papryką, ziemniakami i ziołami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne