Zdjęcie: Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
4.49 (154)
Dobrze przyprawiona imbirem i pieprzem syczuańskim pierś z kaczki podana na sałatce z kapusty, przyprawionej sosem z mango. Kaczka przygotowana w ten sposób pasuje nie tylko na specjalne okazje.
imbir 5 g
pieprz syczuański 4 g
mango 1 szt.
cebula 2 szt.
ocet ryżowy 15
czerwona kapusta 0.5 szt.
oliwa z oliwek 45 ml
sól 5 g
Skórę na piersiach kaczki nacinamy ostrym nożem w kratkę. Od strony mięsa posypujemy obranym, drobno startym imbirem i czterema szczyptami pieprzu syczuańskiego. Pozostawiamy na 1 godz. w temp. pokojowej.
Mango obieramy, usuwamy pestkę. Kroimy w cienkie paseczki. Kapustę i obraną cebulę także cienko kroimy, przekładamy do salaterki.
Mango miksujemy z octem ryżowym, oliwą, solą i tabasco. Zachowujemy 2 łyżki sosu, resztą zalewamy sałatkę z czerwonej kapusty i mieszamy.
Piersi kładziemy skórą do dołu na wcześniej rozgrzanej patelni i smażymy przez 10 min, na średnim ogniu, regularnie polewając wytworzonym sosem. Mięso zdejmujemy z patelni, odlewamy tłuszcz i smażymy jeszcze przez 2 min mięsem do dołu.
Kroimy kaczkę w plastry, oprószamy solą, układamy na sałatce z kapusty, polewamy strużką pozostałego sosu z mango. Podajemy bezzwłocznie.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2016
Porady
Zobacz też: kaczka z woka z makaronem ryżowym