Cielęcina z imbirem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Cytrynę szorujemy i kroimy wzdłuż na sześć ćwiartek. Szalotki obieramy. W rondlu roz-puszczamy 3 łyżki masła i rumienimy mięso ze wszystkich stron, oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy szalotki, cząstki cytryny, starty imbir, miód i rozgniecione ziarna ziela. Dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze przez kilka minut. Mięso, cytryny i szalotki z sosem przekładamy do brytfanny. Dolewamy 200 ml wywaru cielęcego, wstawiamy do piekarnika na 1 godz. 30min, podlewając mięso wytworzonym sosem, co 15 min, ze wszystkich stron. Temperatura pieczeni powinna osiągnąć wewnątrz 68°C. W tym czasie obieramy resztę warzyw, odcinamy szczypior od dymki. Cebulki szklimy przez 3–4 min na pozostałym maśle. Układamy w brytfannie razem z marchewkami, przyprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy resztę wywaru cielęcego i wstawiamy do piekarnika na 30 min. Regularnie podlewamy sosem również warzywa, aby nie wyschły.