Ciasto z imbirem

Ocena:

4.56 (158)

  • 20 min.
  • dla 8 osób

Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 40 minut Porcja: 400 kcal Składniki na 6–8 porcji

Składniki:

  • CIASTO:
  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • NADZIENIE:
  • 80 dag kwaśnych jabłek
  • 5 dag kandyzowanego imbiru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 5 łyżek cukru
  • cukier puder

Ciasto z imbirem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto: mąkę wymieszać z solą i cukrem. Masło pokroić, dodać do mąki, zagnieść. Wlać mleko, wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na dwie części, rozwałkować. Wysmarowaną formę wyłożyć jedną częścią ciasta. Podpiec 10 min w temp. 180°C
  • Nadzienie: jabłka obrać, pokroić w plasterki. Wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem, imbirem i cynamonem, ułożyć na cieście. W drugim kawałku ciasta wyciąć wzorki, przykryć nim jabłka, przylepić
  • do dolnej części ciasta. Piec na złoty kolor ok. 40 min w temp. 180°C. Przed podaniem obficie oprószyć cukrem pudrem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne