Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 40 minut Porcja: 400 kcal Składniki na 6–8 porcji
Składniki:
CIASTO:
30 dag mąki
10 dag cukru
15 dag masła
2 łyżki mleka
szczypta soli
NADZIENIE:
80 dag kwaśnych jabłek
5 dag kandyzowanego imbiru
sok z 1/2 cytryny
3 łyżeczki cynamonu
5 łyżek cukru
cukier puder
Ciasto z imbirem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto: mąkę wymieszać z solą i cukrem. Masło pokroić, dodać do mąki, zagnieść. Wlać mleko, wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na dwie części, rozwałkować. Wysmarowaną formę wyłożyć jedną częścią ciasta. Podpiec 10 min w temp. 180°C
Nadzienie: jabłka obrać, pokroić w plasterki. Wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem, imbirem i cynamonem, ułożyć na cieście. W drugim kawałku ciasta wyciąć wzorki, przykryć nim jabłka, przylepić
do dolnej części ciasta. Piec na złoty kolor ok. 40 min w temp. 180°C. Przed podaniem obficie oprószyć cukrem pudrem.