Żurek to zupa, którą cenimy za wyraźny smak i bogactwo składników. Wędzony boczek, kiełbasa, ziemniaki, cebula, czosnek i oczywiście zakwas na żurek, tworzą wspaniałą kompozycję smakową. To zupa idealna na jesienno-ziomowy obiad, ale też klasyk na wielkanocnym stole. W niektórych rejonach Polski żurek zabiela się śmietaną, przez co staje się łagodniejszy i nazywany jest wtedy zalewajką.
Co zamiast żurku?
Ale mamy inny pomysł na zupę o podobnym smaku, jednak bez dodawania zakwasu na żurek. Mało kto wie, że do zupy można dodać kwaśne mleko, które równie dobrze zakwasi zupę i nada jej wyjątkowego aromatu. Dodatkowo taka zupa będzie miała niemal biały kolor, a pływający w niej boczek podbije smak dania. Zupa z kwaśnym mlekiem to zupa biełucha i warto wypróbować ten przepis, bo jest prosta, szybka i bardzo smaczna.
Biełucha, czyli zupa na kwaśnym mleku
- 1 l. kwaśnego mleka
- 0,5 litra wody
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 300 g wędzonego parzonego boczku
- 250 ml śmietany
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżeczka soli
- pęczek koperku
Ziemniaki obierzcie, ugotujcie w oddzielnym garnku i już ugotowane pokrójcie w dużą kostkę. Boczek pokrójcie w paski, kostkę, albo plasterki, wedle uznania. Cebulę posiekajcie drobno. Czosnek przeciśnijcie przez praskę. Do garnka wlejcie wodę, wrzućcie boczek i gotujcie około 20 minut. Dodajcie ugotowane ziemniaki, cebulę i czosnek. Gotujcie kolejne 10 minut, by cebula zmiękła. W oddzielnej misce wymieszajcie kwaśne mleko, śmietanę i mąkę. Mieszanka powinna być gładka, bez żadnych grudek. Wlejcie ją do garnka z ziemniakami i boczkiem, doprowadźcie do wrzenia, dobrze wymieszajcie i gotujcie jeszcze 5-10 minut. Doprawcie solą i pieprzem i na koniec posypcie drobno posiekanym koperkiem. Świetnie smakuje podana od razu, ale na drugi dzień jest chyba jeszcze lepsza. Spróbujcie koniecznie.
Z czym podać zupę biełuchę?
Zupę najlepiej jeść samą, ale jeśli chcemy, by była bardziej sycąca, można podać ją z kromka razowego chleba, z grzankami, albo z groszkiem ptysiowym.