W coraz chłodniejsze dni nie ma nic lepszego dla brzucha, niż miska rozgrzewającej, sycącej zupy, a ta z przepisu siostry Anastazji sprawdza się znakomicie. Wystarczy tylko kilka składników, a po większość z nich nawet nie musicie chodzić do warzywniaka, bo znajdziecie je na półce w spiżarni. Sprawdźcie ten przepis, a będziecie gotowali go przez całą jesień i zimę.

Jak zrobić zupę węgierską? Siostra Anastazja ma sprawdzony przepis

Zupa węgierska lub jak mówią inni - zupa gulaszowa, to nic innego jak gęsta, treściwa polewka z dużą ilością mięs i warzyw. Siostra Anastazja nieco przełamuje jednak tradycyjny przepis, dorzucając do garnka warzywa konserwowe. Większość kucharzy używa surowej papryki, natomiast ona poleca też tę zalewie, a do tego jeszcze groszek z puszki i marynowane pieczarki, dzięki którym zupa jest jeszcze bardziej sycąca i wyrazista. W ten sposób przepis powstaje w mgnieniu oka, bo warzywa wystarczy tylko odcedzić z marynaty i wrzucić do garnka.

Co dodać do zupy węgierskiej?

Przepis na zupę węgierską można urozmaicać, dodając wszelkie ulubione mięsa, zarówno pieczone, jak i wędzone. Nie musimy więc robić specjalnych zakupów pod przepis, bo świetnie sprawdzą się tu wszelkiego rodzaju resztki wędlin i kiełbas z lodówki. Wystarczy je tylko pokroić i przesmażyć, a oddadzą zupie mnóstwo smaku i aromatu. Tak przygotowana zupa węgierska z powodzeniem zastąpi zarówno pierwsze, jak i drugie danie.

Zupa węgierska - przepis siostra Anastazji

Składniki:

  • pół kg ulubionego mięsa
  • woda
  • 2 czerwone papryki (świeże lub marynowane)
  • 300 g pieczarek konserwowych
  • 2 cebule
  • 1 puszka groszku
  • pół szklanki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • słodka papryka w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia

Cebulę obieramy i siekamy, a pieczarki dokładnie oczyszczamy i kroimy w plasterki. Drobno kroimy też wędlinę, kiełbasę lub pieczone mięso. Oba warzywa podsmażamy na odrobinie tłuszczu, a następnie dorzucamy mięso. Pod koniec smażenia posypujemy wszystko papryką w proszku i jeszcze chwilę podgrzewamy. Tak przygotowaną bazę przerzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą z koncentratem. Gotujemy aż zacznie wrzeć, a następnie zmniejszamy ogień i zagęszczamy zupę mąką ze śmietaną. Gotowa zupa węgierska wymaga jeszcze tylko doprawienia do smaku solą i pieprzem.