Wszyscy kochamy rozgrzewające zupy, jednak można przygotować je tak, aby nie tylko syciły i ogrzewały, ale przy okazji przynosiły też wiele dobrego całemu organizmowi. Wystarczą tylko kolorowe warzywa i kilka cennych przypraw, dzięki którym zyskają zarówno kubki smakowe, jak i zdrowie, uroda i samopoczucie. Zobaczcie, jak przygotować taki wartościowy posiłek.

Jak zrobić zupę oczyszczającą organizm?

Aby przygotować zupę oczyszczającą, wystarczy połączyć w jednym garnku warzywa takie jak kalafior, brokuł, fasolka szparagowa, marchew i papryka, a powstanie prawdziwa mieszanka witamin i minerałów i skarbnica błonnika pokarmowego. W takim warzywnym miksie znajdziemy też cenne antyoksydanty, zwane "związkami młodości", które spowalniają procesy starzenia. Do tego oczywiście jeszcze klasyczny aromatyczny duet, czyli cebula i czosnek, dzięki którym zupa nabierze nie tylko smaku, ale i zadziała antybakteryjnie i przeciwwirusowo.

Taką warzywną bazę warto jednak doprawić, ale lepiej odpuścić sól i zastosować zamiast niej imbir i chili, które podkręcą metabolizm i poprawią odporność w chłodne dni. Cennym dodatkiem do zupy będzie też kurkuma, mająca właściwości rozkurczające, przeciwgorączkowe i wpływająca pozytywnie na pracę mózgu. Pamiętajmy jednak, że z tą żółtą przyprawą zawsze powinien iść w parze pieprz, który wzmacnia działania zawartych w niej kurkuminy.

Oczyszczająca zupa warzywna - przepis

Składniki:

  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kawałek świeżego imbiru,
  • 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej,
  • po 200 g kalafiora i brokuła (świeżego lub mrożonego),
  • 2 marchewki,
  • 1 papryka czerwona,
  • szczypta mielonego chili,
  • szczypta kurkumy,
  • pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • natka pietruszki do podania. 

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek i imbir obieramy, a następnie drobno siekamy. Rozdrobnione składniki wrzucamy do dużego garnka i podsmażamy na odrobinie oleju aż zmiękną. W tym czasie obieramy marchew i kroimy ją w plastry, a paprykę wydrążamy z pestek i kroimy w paseczki. Warzywa dorzucamy do garnka i krótko smażymy, po czym zalewamy wszystko wodą. Dodajemy też mrożony kalafior, brokuł oraz fasolkę i całość gotujemy przez około 20-30 minut aż warzywa staną się miękkie. Pod koniec dosypujemy chili oraz pieprz i oczyszczająca zupa jest gotowa. Podajemy ją z posiekaną natką pietruszki i opcjonalnie odrobiną jogurtu naturalnego.