Zupa zalewajka z żurku

Bardzo prosta i łatwa zalewajka.

Zupyżurekdania mięsne

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 7 osób
Ocena:

(średnia 4.36 z 210 głosów)

Składniki:

  • kiełbasa jałowcowa 40 dkg
  • 1 cebula
  • 6 dużych ziemniaków
  • żurek w butelce (kiszony)
  • 1 marchew
  • seler 1/4 szt
  • por 1/2 szt
  • pietruszka 1 szt
  • czosnek 1 ząbek
  • kwaśna śmietana 18
  • śmietana 18% kwaśna 200 gramów
  • listek laurowy
  • koperek zielony posiekany
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa Jarzynka 1 łyżka

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Kiełbasę jałowcową pokroić w kostkę, dodać pokrojonego pora, cebulę, startą na tarce, marchew, seler i pietruszkę, zalać 2 litrami wody, gotować 10 min.
  • Po tym czasie dodać wszystkie przyprawy, czosnek, jarzynkę, obrane, pokrajane ziemniaki, gotować do miękkości. Zalać żurkiem, gotować jeszcze 5 min, zaprawić śmietaną i posypać koperkiem.

Porady

Świetnym dodatkiem do zalewajki jest też aromatyczny wędzony boczek.

Notka redakcyjna

Zalewajka to zupa pochodząca z wiejskich stołów - przygotowywana na zakwasie, z dodatkiem ziemniaków, często także kiełbasy lub boczku, a w niektórych wydaniach także z zasmażką. Czasem dodaje się do niej też świeże lub suszone grzyby, występuje również w wersji postnej. Zalewajka od 2009 roku znajduje się Liście Produktów Tradycyjnych.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy