Zupa zalewajka z żurku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kiełbasę jałowcową pokroić w kostkę, dodać pokrojonego pora, cebulę, startą na tarce, marchew, seler i pietruszkę, zalać 2 litrami wody, gotować 10 min.
Po tym czasie dodać wszystkie przyprawy, czosnek, jarzynkę, obrane, pokrajane ziemniaki, gotować do miękkości. Zalać żurkiem, gotować jeszcze 5 min, zaprawić śmietaną i posypać koperkiem.
Porady
Świetnym dodatkiem do zalewajki jest też aromatyczny wędzony boczek.
Notka redakcyjna
Zalewajka to zupa pochodząca z wiejskich stołów - przygotowywana na zakwasie, z dodatkiem ziemniaków, często także kiełbasy lub boczku, a w niektórych wydaniach także z zasmażką. Czasem dodaje się do niej też świeże lub suszone grzyby, występuje również w wersji postnej. Zalewajka od 2009 roku znajduje się Liście Produktów Tradycyjnych.
Komentarze