Jeśli co roku gotujecie świąteczny żurek, to tym razem spróbujcie zmienić w klasycznej recepturze jedną rzecz, a gwarantujemy, że będziecie zachwyceni. Nie musicie dodawać żadnego ekstra składnika. Wystarczy, że nieco inaczej podacie pewien klasyczny dodatek. Zobaczcie, o czym mowa i koniecznie spróbujcie.
Jak zrobić żurek, żeby miał jeszcze więcej smaku?
W każdym domu przepis na żurek wygląda nieco inaczej, jednak zwykle składa się z podobnych produktów. Nie może tu zabraknąć zakwasu, kiełbasy czy jajka. Podstawowym składnikiem są też ziemniaki, ale zwykle po prostu wrzucamy je do garnka i gotujemy w wywarze. Jednak można to zrobić lepiej, bo gdy podamy żurek z pieczonymi ziemniakami, zupa nabierze znacznie więcej smaku i aromatu.
Wystarczy, że najpierw wrzucicie pokrojone kartofle do piekarnika na 30 minut, a w międzyczasie będzie przygotowywali zupę jak zwykle. Co więcej, piekąc ziemniaki warto dorzucić do nich od razu pokrojoną kiełbasę, dzięki czemu nabierze ona jeszcze więcej wyrazu.
Przepis na żurek z pieczonymi ziemniakami
Składniki:
- 1,5 l wody,
- 2 szklanki zakwasu,
- 2 białe kiełbasy,
- 200 g boczku,
- 400 g ziemniaków,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżka majeranku,
- 2 liście laurowe,
- 3 szt. ziela angielskiego,
- 4 szt. pieprzu ziarnistego,
- po 1 szczypcie papryki wędzonej i czosnku granulowanego.
- sól i pieprz do smaku,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- olej.
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę lub ćwiartki i przekładamy na blachę. Skrapiamy je dokładnie olejem, posypujemy solą, papryką wędzoną oraz czosnkiem i obtaczamy dokładnie w przyprawach. Na koniec dorzucamy na blachę pokrojoną w plastry kiełbasę i pieczemy wszystko w 180 stopniach przez około 30 minut.
W międzyczasie wlewamy wodę do dużego garnka i wrzucamy tam boczek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz obrany ząbek czosnku. Wszystko gotujemy przez około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy boczek i kroimy go w kostkę, a następnie znów wrzucamy do wywaru. Dodajemy też zakwas oraz majeranek i gotujemy całość jeszcze przez 10 minut.
Gotowy żurek zabielamy śmietaną i podajemy z pieczonymi ziemniakami oraz kiełbasą.