Jeśli co roku gotujecie świąteczny żurek, to tym razem spróbujcie zmienić w klasycznej recepturze jedną rzecz, a gwarantujemy, że będziecie zachwyceni. Nie musicie dodawać żadnego ekstra składnika. Wystarczy, że nieco inaczej podacie pewien klasyczny dodatek. Zobaczcie, o czym mowa i koniecznie spróbujcie.

Jak zrobić żurek, żeby miał jeszcze więcej smaku?

W każdym domu przepis na żurek wygląda nieco inaczej, jednak zwykle składa się z podobnych produktów. Nie może tu zabraknąć zakwasu, kiełbasy czy jajka. Podstawowym składnikiem są też ziemniaki, ale zwykle po prostu wrzucamy je do garnka i gotujemy w wywarze. Jednak można to zrobić lepiej, bo gdy podamy żurek z pieczonymi ziemniakami, zupa nabierze znacznie więcej smaku i aromatu.

Wystarczy, że najpierw wrzucicie pokrojone kartofle do piekarnika na 30 minut, a w międzyczasie będzie przygotowywali zupę jak zwykle. Co więcej, piekąc ziemniaki warto dorzucić do nich od razu pokrojoną kiełbasę, dzięki czemu nabierze ona jeszcze więcej wyrazu.

Przepis na żurek z pieczonymi ziemniakami 

Składniki:

  • 1,5 l wody,
  • 2 szklanki zakwasu,
  • 2 białe kiełbasy,
  • 200 g boczku,
  • 400 g ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 szt. ziela angielskiego,
  • 4 szt. pieprzu ziarnistego,
  • po 1 szczypcie papryki wędzonej i czosnku granulowanego.
  • sól i pieprz do smaku,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • olej.

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę lub ćwiartki i przekładamy na blachę. Skrapiamy je dokładnie olejem, posypujemy solą, papryką wędzoną oraz czosnkiem i obtaczamy dokładnie w przyprawach. Na koniec dorzucamy na blachę pokrojoną w plastry kiełbasę i pieczemy wszystko w 180 stopniach przez około 30 minut.

W międzyczasie wlewamy wodę do dużego garnka i wrzucamy tam boczek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz obrany ząbek czosnku. Wszystko gotujemy przez około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy boczek i kroimy go w kostkę, a następnie znów wrzucamy do wywaru. Dodajemy też zakwas oraz majeranek i gotujemy całość jeszcze przez 10 minut. 

Gotowy żurek zabielamy śmietaną i podajemy z pieczonymi ziemniakami oraz kiełbasą.