Przyzwyczailiśmy się, że sernik musi być ciężki, treściwy i wystarczy 1 kawałek, by czuć się pełnym. Jednak idzie lato i warto sięgać po dużo lżejsze ciasta, które nie obciążają żołądka i można zjeść więcej niż 1 kawałek bez wyrzutów sumienia. Ostatnio bardzo popularne stały się wszelkiego rodzaju ciasta w postaci lekkiej pianki. Zazwyczaj składają się z minimalnej liczby składników, ich wykonanie jest banalnie proste i smakują doskonale. Do naszych ulubionych należą pianka z mleka skondensowanego, pianka z białek, czy pianka kawowa. Ale tym razem znaleźliśmy przepis na piankowy sernik ze skyru. Smakuje jak sernik, ale w konsystencji jest puszysty i leciutki.
Piankowy sernik ze skyru
Do przygotowania tego leciutkiego sernika nie wykorzystujemy ciężkiego twarogu, tylko lekki i bardzo zdrowy skyr. Zaletą skyru jest brak tłuszczu w składzie, za to dużo wartościowego białka. Jest też bogaty w węglowodany, witaminy z grupy B (B2 i B3), oraz cenną witaminę B12. Zawiera też wapń, fosfor, potas i magnez. Resztę składników macie zapewne w kuchni. Cały przepis jest prosty, a efekt końcowy zachwyca każdego, kto spróbuje. Przepis pochodzi z Instagrama @czarodziejka81 i na końcu znajdziecie krótki filmik z instrukcją, jak przygotować serniczek krok po kroku.
Przygotujcie:
- 300 g skyru
- 6 jajek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 80 g drobnego cukru
- 50 g masła rozpuszczonego
- 1/2 szkl. mleka
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Zacznijcie od oddzielenia żółtek od białek.
- Do miski dodajcie masło i żółtka. Chwilę ubijajcie, by się połączyły w jednolitą masę. Następnie dodajcie mleko i skyr. Ubijajcie do połączenia się składników. Na koniec dodajcie przesianą mąkę oraz sok z cytryny. Wymieszajcie całość.
- W oddzielnej misce ubijcie białka na sztywno, stopniowo dodając cukier.
- Następnie ubitą pianę dodawajcie partiami do wcześniej przygotowanego ciasta i mieszajcie w jedną stronę drewnianą łyżką, aż połączą się w jednolitą masę.
- Formę na sernik wyłóżcie papierem do pieczenia tak, by wystawał ponad ścianki.
- Piekarnik nagrzejcie do 160 stopni C. Na półkę niżej niż będziecie kłaść ciasto, wstawcie naczynie żaroodporne wypełnione wrzącą wodą by zrobić kąpiel wodną. Wstawcie na półce wyżej formę z sernikiem i pieczcie 35 minut.
- Po tym czasie zmniejszcie temperaturę do 130 stopni i pieczcie jeszcze około 30-35 minut.
- Wyłączcie piekarnik i nie uchylajcie drzwiczek jeszcze przez 40 minut.
- Dopiero wtedy możecie wyjąć sernik i udekorować wedle uznania owocami, polewą, albo lukrem.
źrodło: Instagram/@czarodziejka81