Bywa tak, że nie mamy żadnego pomysłu na śniadanie, czasem tak po prostu jest. Może być też tak, że wydaje się wam, że w kółko jecie to samo: kanapki, jajka sadzone, na miękko, omlety, jajecznicę, owsiankę. Nie ma w tym nic złego, ale każdy potrzebuje czasem jakiejś odmiany. Sprawdźcie nasz przepis na jajeczną tortillę.
Jajeczna tortilla, czyli wysokobiałkowe śniadanie – składniki
- 1 placek pszennej tortilii
- 3 całe jajka – same białka zagłuszą smak serka wiejskiego
- 1 serek wiejski
- starty cheddar lub mozzarella do posypania wierzchu
- sól i pieprz do smaku
- pół łyżki oleju
To, co widzicie powyżej to są absolutnie podstawowe składniki. Pozostałe wybieramy zgodnie z zapotrzebowaniem własnych kubków smakowych. I mogą to być:
- feta
- cheddar
- boczek, wcześniej podsmażony
- szynka dobrej jakości
- dowolna cebula pokrojona w drobną kosteczkę
- papryka świeża – różne kolory dodadzą daniu uroku
- pomidor lub pomidorki koktajlowe, dowolny gatunek i kolor, a także pomidory suszone z zalewy
- szczypiorek, natka pietruszki, koperek, kolendra – drobno posiekane
- liście rukoli, roszponki, szpinaku baby
- różyczki brokuła lub kalafiora
- bób, fasola, groszek zielony
- kukurydza, w sezonie najlepsza jest świeża
- oliwki: zielone, czarne lub kalamata, małe można zostawić nawet w całości, większe lepiej jest pokroić w plasterki
Jak zrobić jajeczną tortillę?
- Na głęboką patelnię wlewamy odrobinę oleju i rozsmarowujemy ją silikonowym pędzelkiem. Na dnie układamy placek pszenny, tworząc wyraźny rant, który powinien pomieścić inne składniki. Wbijamy 3 jajka, solimy i pieprzymy je. Dorzucamy jeszcze serek wiejski i delikatnie mieszamy, tak, żeby udało się połączyć składniki.
- W tym momencie dodajemy też wybrane składniki. Warzywa typu brokuł, kalafior warto wcześniej obgotować. Bób, jeśli jest młody można dodać surowy, jest szansa, że zrobi się w jajkach. Jeśli nie jesteście przekonani, to dla pewności możecie go pogotować przez chwilkę lub podsmażyć na patelni plasterkami świeżego czosnku.
- Wierzch dania posypujemy serem. Jajecznicę w tortilli podgrzewamy na małym ogniu, aż jajka się ładnie zetną. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy do ścięcia jajek. Żeby przyspieszyć proces zalecamy przykrycie patelni.
- Gotową przekładamy na talerz, można ją pokroić w trójkąty i podzielić się domownikami lub zrobić im kolejną porcję.
Inne wysokobiałkowe śniadania
Ciągle mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, a wysokobiałkowe sycą na długo. Nawet nie pomyślimy o przekąsce między posiłkami. Co jeszcze można zjeść?
- Czekoladowy omlet z dwóch jajek, z serkiem wiejskim i bananem z płatkami owsianymi i kakao. Wszystkie składniki blendujemy. Przelewamy ciasto na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu, czekamy 3 minut i odwracamy go na drugą stronę.
- Fritatta z ulubionymi warzywami i odrobiną filetu z kurczaka. To danie pośrednie, coś pomiędzy omletem a naszą tortillą jajeczną. Ogrzewamy ją pod przykryciem przez 5 minut.
- Tofucznica – dobra opcja dla wegan, w dodatku bardzo prosta. Potrzebne jest tylko tofu, szczypiorek, mleko roślinne i pomidor, do tego ulubione przyprawy. Smażymy ją jak jajecznicę.
- Szakszuka – 2 jajka, passata pomidorowa, oliwa, feta, oliwki, sól i pieprz do smaku, ewentualnie może się tu jeszcze pojawić dobrej jakości wędlina drobiowa – ale tu trzeba uważać, bo trudno kupić taką w sklepie. Jajka wbijamy na patelnię, zalewamy passatą i posypujemy pozostałymi składnikami. Smażymy na małym ogniu, aż wszystko dobrze się zetnie.

















