Bywa tak, że nie mamy żadnego pomysłu na śniadanie, czasem tak po prostu jest. Może być też tak, że wydaje się wam, że w kółko jecie to samo: kanapki, jajka sadzone, na miękko, omlety, jajecznicę, owsiankę. Nie ma w tym nic złego, ale każdy potrzebuje czasem jakiejś odmiany. Sprawdźcie nasz przepis na jajeczną tortillę.

Jajeczna tortilla, czyli wysokobiałkowe śniadanie – składniki

  • 1 placek pszennej tortilii
  • 3 całe jajka – same białka zagłuszą smak serka wiejskiego
  • 1 serek wiejski
  • starty cheddar lub mozzarella do posypania wierzchu
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżki oleju

To, co widzicie powyżej to są absolutnie podstawowe składniki. Pozostałe wybieramy zgodnie z zapotrzebowaniem własnych kubków smakowych. I mogą to być:

  • feta
  • cheddar
  • boczek, wcześniej podsmażony
  • szynka dobrej jakości
  • dowolna cebula pokrojona w drobną kosteczkę
  • papryka świeża – różne kolory dodadzą daniu uroku
  • pomidor lub pomidorki koktajlowe, dowolny gatunek i kolor, a także pomidory suszone z zalewy
  • szczypiorek, natka pietruszki, koperek, kolendra – drobno posiekane
  • liście rukoli, roszponki, szpinaku baby
  • różyczki brokuła lub kalafiora
  • bób, fasola, groszek zielony
  • kukurydza, w sezonie najlepsza jest świeża
  • oliwki: zielone, czarne lub kalamata, małe można zostawić nawet w całości, większe lepiej jest pokroić w plasterki

Jak zrobić jajeczną tortillę?

  1. Na głęboką patelnię wlewamy odrobinę oleju i rozsmarowujemy ją silikonowym pędzelkiem. Na dnie układamy placek pszenny, tworząc wyraźny rant, który powinien pomieścić inne składniki. Wbijamy 3 jajka, solimy i pieprzymy je. Dorzucamy jeszcze serek wiejski i delikatnie mieszamy, tak, żeby udało się połączyć składniki.
  2. W tym momencie dodajemy też wybrane składniki. Warzywa typu brokuł, kalafior warto wcześniej obgotować. Bób, jeśli jest młody można dodać surowy, jest szansa, że zrobi się w jajkach. Jeśli nie jesteście przekonani, to dla pewności możecie go pogotować przez chwilkę lub podsmażyć na patelni plasterkami świeżego czosnku.
  3. Wierzch dania posypujemy serem. Jajecznicę w tortilli podgrzewamy na małym ogniu, aż jajka się ładnie zetną. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy do ścięcia jajek. Żeby przyspieszyć proces zalecamy przykrycie patelni.
  4. Gotową przekładamy na talerz, można ją pokroić w trójkąty i podzielić się domownikami lub zrobić im kolejną porcję.

Inne wysokobiałkowe śniadania

Ciągle mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, a wysokobiałkowe sycą na długo. Nawet nie pomyślimy o przekąsce między posiłkami. Co jeszcze można zjeść?

  • Czekoladowy omlet z dwóch jajek, z serkiem wiejskim i bananem z płatkami owsianymi i kakao. Wszystkie składniki blendujemy. Przelewamy ciasto na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu, czekamy 3 minut i odwracamy go na drugą stronę.
  • Fritatta z ulubionymi warzywami i odrobiną filetu z kurczaka. To danie pośrednie, coś pomiędzy omletem a naszą tortillą jajeczną. Ogrzewamy ją pod przykryciem przez 5 minut.
  • Tofucznica – dobra opcja dla wegan, w dodatku bardzo prosta. Potrzebne jest tylko tofu, szczypiorek, mleko roślinne i pomidor, do tego ulubione przyprawy. Smażymy ją jak jajecznicę.
  • Szakszuka – 2 jajka, passata pomidorowa, oliwa, feta, oliwki, sól i pieprz do smaku, ewentualnie może się tu jeszcze pojawić dobrej jakości wędlina drobiowa – ale tu trzeba uważać, bo trudno kupić taką w sklepie. Jajka wbijamy na patelnię, zalewamy passatą i posypujemy pozostałymi składnikami. Smażymy na małym ogniu, aż wszystko dobrze się zetnie.