Co można zrobić z tortilli na zimno?

Z tortilli na zimno przygotować można klasyczne roladki. To szybkie danie, które może przyrządzić każdy, bez większych zdolności kulinarnych. Jest prosta w przygotowaniu i stanowi dobry pomysł na przekąskę na szybko.

Sprawdza się idealnie, zarówno jako przystawka na imprezie, jak i drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Jej wykonanie zajmie nam dosłownie kilka minut. Tortilla na zimno możne być zrobiona tak naprawdę z każdym składnikiem, jaki lubimy. Dlatego są one tak popularne i lubiane, ponieważ każdy może spersonalizować po swojemu, dokładnie tak jak lubi. To bardzo proste.

Musimy przygotować ulubione składniki (niektóre wymieniamy poniżej) i oczywiście naszą tortillę. Wszystko układamy na placku, zwijamy w rulon i kroimy wedle własnego uznania. Do tortilli dobrym dodatkiem będą sosy, np. czosnkowy, musztardowo-miodowy, ketchup. Poniżej przedstawiamy, co można włożyć do tortilli na zimno.

Z czym można zrobić roladki z tortilli?

  • pomidory suszone,
  • szynka,
  • ser żółty,
  • ser feta,
  • serek śmietankowy do kanapek,
  • szpinak,
  • wędzony łosoś,
  • kurczak gyros,
  • mix sałat,
  • oliwki,
  • ogórek konserwowy,
  • papryka.

iStock

Co można zrobić z tortilli na ciepło?

Tortilla na ciepło, jest równie prosta do przygotowania. Tortilla na śniadanie, to pyszna alternatywa dla porannych posiłków z pieczywem. Zwykłą jajecznicę możemy zamienić w smakowitą kanapkę, zawijając świeżo przygotowaną jajecznicę z wybranymi przez nas warzywami, takimi jak np. pomidorki koktajlowe, lub sałata. Sposobów na sporządzenie ciepłego posiłku z tortillą jest wiele. W większości przypadków przyda się nam patelnia. Tak naprawdę wystarczy gotową tortillę podsmażyć na suchej patelni lub podpiec w piekarniku przez parę minut. Jedną z bardziej popularnych form tego posiłku jest quesadilla serowa, czyli tortilla z serem i szynką – przepyszna, a jakże prosta do zrobienia. Na placku tortilli kładziemy kilka plasterków sera i szynki. Oczywiście można tam dodać także warzywa według uznania. Następnie wszystko podgrzewamy i możemy podawać do jedzenia.

Dodatki, które będą idealnie pasować do tortilli na ciepło:

  • szynka,
  • ser,
  • różnego rodzaju warzywa takie jak: sałata, pomidor, ogórki, rzodkiewka, papryka, kukurydza
  • łosoś wędzony,
  • kurczak,
  • oliwa z oliwek,
  • sosy sałatkowe.

Co można zrobić z tortilli bez mięsa?

Kebab wegetariański to idealny pomysł na tortillę bez mięsa. Taka wersja na pewno przyciągnie większą liczbę smakoszy niż jej klasyczny odpowiednik. Taki placek z warzywami oraz sosem, może stanowić świetną alternatywę dla zwykłych kanapek zabranych ze sobą do szkoły, pracy czy nawet jedzonych na śniadanie.

Co można zrobić z tortilli na patelni? Pełnowartościowe danie. Dodatkiem, który świetnie sprawdzi się w tortilli, będą różnego rodzaju nasiona. Prażone na patelni, dodadzą świetnego smaku i tekstury do naszego dania. Świetnym zamiennikiem mięsa w wegetariańskiej tortilli jest tofu. Jego przygotowanie zajmie dosłownie parę chwil, jednakże, aby tofu nabrało smaku marynaty, musi w niej chwilę poleżeć, więc najlepiej zostawić go w niej na noc. Tak naprawdę wystarczy pokroić tofu na nieduże kawałeczki, włożyć do marynaty zrobionej z sosu sojowego, oleju i przypraw. Następnego dnia wyjmujemy serek z wywaru i smażymy na patelni. Taki dodatek idealnie sprawdza się w tortillach dla osób niejedzących mięsa.

Co można zrobić z tortilli na słodko?

Tortilla na słodko, to kolejny pomysł na świetną, szybką przekąskę, którą można zabrać ze sobą wszędzie. Może ona zastąpić wiele innych popularnych i ogólnodostępnych smakołyków, które nie zawsze mają dobry wpływ na nasz organizm. Natomiast wykonana przez nas przekąska, na pewno będzie zdrowsza, a także nasyci nas na dużo dłużej. Tortillę na słodko, możemy przygotować zarówno na ciepło, jak i na zimno, lecz podgrzanie gotowego posiłku podkreśla jej smak. Lista składników, które możemy dodać do tortilli na słodko, jest naprawdę obszerna. W zasadzie jako dodatek mogą posłużyć nam wszystkie ulubione słodkie składniki. Podstawę dania możemy stworzyć, smarując tortillę ulubionym twarożkiem, masłem orzechowym, czekoladą na kanapki, czy też serkiem mascarpone. Kolejnym szczególnie polecanym składnikiem do słodkich tortilli są banany, oraz owoce sezonowe, takie jak truskawki, borówki, czy maliny.

Co można zrobić z wysuszonej tortilli?

Czasem zdarza się tak, że mamy ochotę na zrobienie sobie szybkiej przekąski. Zaglądamy do lodówki, a tam? Wysuszona tortilla. Na szczęście to nic straconego. Taki placek możemy wykorzystać jako nachosy do ulubionego sosu. Zaczynamy od zrobienia mieszanki ziołowej. Odrobinę oleju lub oliwy mieszamy z różnego rodzaju ulubionymi przyprawami, np. papryką słodką lub chilli. W zależności od tego, jakie smaki preferujemy, możemy zrobić je bardziej pikantne, lub też bardziej ziołowe. Po wykonaniu mieszanki tortille kroimy lub łamiemy na mniejsze cząstki i smarujemy je wcześniej przygotowanymi ziołami. Układamy na blasze wyłożonej papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Całość pieczemy, aż pozbawimy naszą tortillę całej zawartej w niej wody. Po wyjęciu z piekarnika polecamy odstawić przekąskę na kilka minut, aż przestygnie, a w tym czasie można przygotować swój sos. W taki sposób w niedługim czasie można przygotować prostą i pyszną przekąskę nawet z wysuszonej tortilli.

Jak samodzielnie przygotować placki tortilli?

Tortilla to składnik ogólnodostępny, który znajduje się w ofercie wielu supermarketów. Samodzielne przygotowanie tortilli jest równie proste, jak przygotowywanie posiłków z jej użyciem. Tworząc tortillę samemu, mamy pewność, że nasze tortille będą świeże i nie zawierają niepotrzebnych składników i dodatkowych konserwantów. Domowe tortille są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Potrzebujemy zaledwie kilku produktów takich jak mąka kukurydziana, lub pszenna, masło, woda i szczypta soli, a przygotowaną masę wystarczy usmażyć na rozgrzanej patelni. Można je śmiało jeść ciepłe bez żadnych dodatków, lub maczając je w ulubionych sosach, czy pastach.

Sprawdź: Domowa tortilla w najprostszym przepisie ->

Tortilla to składnik, którego posiadanie w naszej lodowce otwiera nam drogę do wielu niesamowitych przepisów. Tortilla na obiad to pyszny i sycący posiłek dla wszystkich domowników, a tortilla na kolację może stanowić lekki posiłek przed snem. Dodatkowym atutem tego produktu, jest duża różnorodność możliwości, jakie możemy z niej przygotować. Na przykład, przekąski na wieczory z przyjaciółmi, oraz samotne chwile z filmem, lub książką. Dodając tortillę do swoich produktów, masz pewność, że w spontanicznych sytuacjach nie zostaniesz bez pomysłu na szybki i prosty posiłek.