Naleśniki lubi niemal każdy. Bardzo często robimy je na śniadanie dla całej rodziny. Z różnymi dodatkami, na słodko, na słono, zawsze smakują wyśmienicie. Ale dziś wchodzimy na wyższy poziom naleśnikowy. Mamy dla was przepis na tak puszyste placuszki jakich nigdy wcześniej nie jedliście. Przepis jest prosty, liczy się tylko technika przygotowania ciasta. Spróbujcie, a przekonacie się że to prawdziwe "niebo w gębie".

Wyglądają jak chmurka i są lekkie jak obłoczek, nic więc dziwnego, że z ulubionymi dodatkami to prawdziwa śniadaniowa rozkosz. Z powodzeniem możecie przygotować je we własnym domu. To proste! Wszystkie składniki macie zapewne w kuchennej szafce i lodówce, a więc nie ma co czekać. Do dzieła.

  • 2 jajka
  • 30 ml mleka
  • 3 łyżki stołowe mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • cukier puder

Żółtka oddzielcie od białek. W dużej misce ubijcie żółtko z mlekiem i ekstraktem waniliowym. Do ubitej masy wsypcie delikatnie przesypana przez sitko mąkę i proszek do pieczenia i wymieszajcie delikatnie, by ciasto zachowało puszystość.
Białka i sok z cytryny umieśćcie w innej misce. Zacznijcie ubijać  mikserem. W połowie ubijania, gdy białka będą już dobrze ubite  dodajcie powoli cukier i dalej ubijajcie na sztywną pianę.
Przełóżcie bezę do masy z żółtek i delikatnie wymieszajcie drewnianą łyżką, mieszając w jedną stronę, by zachować puszystość masy.
Patelnię wysmarujcie olejem. Nakładajcie ciasto naleśnikowe na rozgrzaną patelnię w postaci małych naleśników i przykryjcie pokrywką. Smażcie przez około 3-5 minut. Gdy zrobią się rumiane, przewróćcie na drugą stronę i ponownie przykryjcie pokrywką i smażcie przez kolejne 3 minuty.
Gotowe placuszki ułóżcie na talerzu i posypcie cukrem pudrem, lub dodajcie ulubione dodatki.

Świetnie będzie do nich pasować sos waniliowy.