Jajecznica to jedno z pierwszych dań, jakich uczy się każdy z nas na początku swojej kulinarnej drogi. Choć ten przepis jest banalny, to niestety nie zawsze wychodzi tak, jakbyśmy tego chcieli. Często zbyt mocno ścinamy jajka na patelni i w efekcie otrzymujemy jajecznicę suchą jak wiór, a przecież najbardziej pożądana jest kremowa i aksamitna konsystencja. Jak ją uzyskać? Wystarczy dorzucić do jajek 1 łyżkę czegoś ekstra. 

Co dodać do jajecznicy, żeby była kremowa?

W sieci pojawiało się już wiele sposobów na przygotowanie idealnej jajecznicy. Wiele osób radzi, aby nie wbijać jajek bezpośrednio na patelnię, tylko najpierw wymieszać je w miseczce czy szklance, a dzięki temu zyskamy idealną konsystencję. Trzeba tu jednak zaznaczyć, aby nie mieszać ich zbyt długo, a jedynie do połączenia w jednolitą masę. W przeciwnym wypadku uzyskamy odwrotny efekt i jajecznica po usmażeniu stanie się twarda. 

Często słyszy się też, że ważna jest odpowiednia technika mieszania jajek na patelni. Zazwyczaj nie zwracamy większej uwagi na ruchy, jakie wykonujemy łopatką po dnie, a okazuje się, że najlepiej mieszać jajka na patelni robiąc ósemki. W ten sposób mają się one równomiernie ścinać i nie tworzyć suchych, zbitych grudek tylko aksamitne, lekko płynne danie.

Jest jednak jeszcze jedna metoda, która nie jest popularna we wszystkich regionach, a zdecydowanie zasługuje na większą sławę. W niektórych miejscach Polski na stołach pojawia się bowiem jajecznica ze śmietaną, która wychodzi idealnie kremowa i delikatna w smaku. 

jajecznica ze śmietaną przepis

Źródło: Getty/iStock

Jak zrobić jajecznicą ze śmietaną?

Jaką śmietanę dodać do jajecznicy? Najlepsza będzie ta gęsta i kwaśna, choć nie brakuje i takich, którzy wlewają do jajek na patelni kremówkę. Spróbujcie więc różnych opcji i wybierzcie swój ulubiony sposób, ale pamiętajcie o tym, że śmietana powinna być zimna.

Ważna jest też ilość tego składnika, bo łatwo można z nim przesadzić, a to wcale nie wyjdzie na dobre dla smaku i konsystencji jajecznicy. Najłatwiej więc trzymać się prostej proporcji - 1 łyżka śmietany na każde 2 jajka. To właśnie taki stosunek prostego duetu składników pozwoli osiągnąć perfekcyjną strukturę i smak gotowej potrawy. 

Ostatnią kwestią jest czas smażenia, bo trzeba zaznaczyć, że jajecznica ze śmietaną potrzebuje nieco więcej czasu na patelni, niż ta klasyczna. Nie bójcie się więc smażyć takich jajek chwilę dłużej, bo dzięki śmietanie nie zetną się na suchy wiór i pozostaną idealnie kremowe. 

Kremowa jajecznica ze śmietaną - przepis

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1 łyżka śmietany,
  • masło,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Jajka wybijamy do miseczki i krótko mieszamy ze śmietaną oraz solą i pieprzem. Następnie gotową masę wylewamy na dobrze rozgrzaną patelnię z odrobiną masła i smażymy całość na średniej mocy palnika, stale mieszając drewnianą łopatką. Gotowa jajecznica ze śmietaną najlepiej smakuje z posiekanym szczypiorkiem i kromką świeżego chleba.