Jajka to jeden z podstawowych produktów w naszych lodówkach, ale każdy lubi je jeść na swój własny sposób. Niektórzy robią jajka sadzone, inni wybierają jajecznicę, a nie brakuje też takich, którzy najchętniej sięgają po jajka na twardo czy miękko. Najczęściej jednak podajemy je tylko z solą i szczypiorkiem, a okazuje się, że jest inny popularny składnik, który wspaniale do nich pasuje. Wszyscy go doskonale znacie i często wykorzystujecie na kanapki czy do surówek, ale mało kto wpadłby na pomysł, aby wymieszać go z jajkami. Zobaczcie, o czym mowa i spróbujcie sami, a pokochacie ten smak. 

Nie tylko jajecznica - jak podać jajka ciekawiej?

Jajka na boczku, kiełbasie czy cebuli to popularne śniadanie, ale ostatnio trafiliśmy w sieci na coś znacznie ciekawszego. Chodzi tu o jajka smażone ze świeżym ogórkiem i czosnkiem oraz licznymi przyprawami. Ten przepis zobaczyliśmy na instagramowym profilu @aholiclove i od razu zbudził on u nas skrajne emocje. Z jednej strony jajka i ogórki wydają się przedziwną parą, ale gdyby się mocniej nad tym zastanowić, to ogórek sam w sobie ma dość mało smaku, więc chłonie wszelkie przyprawy jak gąbka i świetnie dopełnia danie. Można go porównać do cukinii, która często pojawia się w przepisach na omlety czy jajecznicę, a sama w sobie też jest dość nijaka, jak właśnie świeży ogórek. 

Jak zrobić smażone jajka z ogórkiem?

Aby przygotować to niecodzienne danie, musicie najpierw obrać ogórki i pokroić je w cienkie plasterki lub półplasterki. Jeśli macie dość duże sztuki tych warzyw, warto najpierw wyciąć z nich gniazda nasienne, aby na patelni nie nagromadziło się potem zbyt dużo wody. Następnie drobno posiekajcie kilka ząbków czosnku i podsmażcie go na patelni z odrobiną oleju.

Potem dorzućcie do tego jajka, odrobinę mąki i smażcie całość, aż jajecznica się lekko zetnie. Na koniec dodajcie plasterki ogórków i doprawcie całość sosem sojowym, sosem rybnym oraz odrobiną brązowego cukru lub miodu. Możecie jednak dodać również wszelkie inne ulubione przyprawy. Świetnie sprawdzi się tu coś ostrego, jak sproszkowany pieprz cayenne lub trochę sosu chili. Warto też dodać odrobinkę kwaśnej nuty, a tutaj świetnie zagra ocet ryżowy lub sok z limonki. Na koniec wymieszajcie całość i od razu podawajcie na talerze.

Źródło: Instagram.com/aholiclove/

Inne nietypowe pomysły na jajka

Jeśli jajka z ogórkiem nie trafią w wasze gusta, spróbujcie innych przepisów na nietypowe jajeczne dania. Jednym z nich są popularne jakiś czas temu w sieci jajka chmurki. Pod tą nietypową nazwą kryje się całkiem prosty, z bardzo efektowny posiłek. Aby go zrobić, najpierw musicie ubić białka jaj na sztywną pianę, a następnie wyłożyć z nich na patelni niewielkie kółeczka. Następnie na każdej takiej chmurce układamy ostrożnie żółtko i podgrzewamy całość pod przykryciem, aż ubite białka się zetną, a żółtko wciąż pozostanie przyjemnie płynne. 

Innym przedziwnym, a smacznym przepisem na bazie jajek jest krem czekoladowy z jajecznicy. Taki dodatek na kanapki genialnie zastąpi wam popularne czekoladowo-orzechowe smarowidło, a będzie znacznie zdrowsze, bardziej wartościowe dla organizmu i o wiele tańsze. Potrzebujecie bowiem tylko usmażonej i wystudzonej jajecznicy z 4 jajek oraz kilka łyżek gorzkiego kakao i odrobina miodu. Całość blendujemy na gładziutki krem i gotowe.