Ta nietypowa kawa robi furorę w internecie i coraz częściej pojawia się na stołach. Wszystko dzięki ciekawemu smakowi, efektownemu wyglądowi, ale przede wszystkim – dobroczynnym właściwościom. Zobaczcie, co warto dodać do kawy, aby wyczarować pyszny napój. Wystarczy już ćwierć szklanki niezwykłego dodatku. 

Najlepsza kawa dla serca

Jesteście kawoszami, ale macie problemy z nadciśnieniem? Nie musicie rezygnować z ulubionej małej czarnej. Strzałem w dziesiątkę będzie buraczane latte, czyli kawa z dodatkiem soku z buraka. Cała magia tego napoju tkwi w tym, że buraki może pomóc obniżyć ciśnienie, które kawa podnosi. Łącząc oba te produkty, zyskujemy więc kofeinowe pobudzenie bez ryzyka nagłego skoku ciśnienia. Taka kawa z burakiem będzie zatem bezpieczną opcją, która doda energetycznego kopa, ale nie spowoduje bólu głowy, drażliwości czy uczucia kołatania serca. Co więcej, buraczane latte ma też właściwości detoksykujące, czyli wspierające oczyszczanie organizmu. 

Przepis na buraczane latte

Do przyrządzenia takiej kawy potrzebne będą tylko:

Do tego koniecznie szczypta cynamonu i opcjonalnie odrobina miodu lub innego ulubionego słodzidła. Jak zrobić różowe latte? Nic prostszego. Kawę z sokiem buraczanym i cynamonem mieszamy w wysokiej szklance, a na samym końcu wlewamy spieniony nabiał i gotowe.

Jak zrobić sok z buraka bez wyciskarki?

Sok 100% z buraków kupicie już w wielu sklepach, ale najzdrowszy będzie oczywiście świeżo wyciskany, zrobiony własnoręcznie. Okazuje się, że przygotowanie go jest banalnie proste, nawet jeśli nie macie wyciskarki. Wystarczy obrać i pokroić kilka buraków, a następnie zblendować je z połową szklanki wody. Na koniec musimy już tylko odcedzić płyn od miąższu, czyli wystarczy przelać go przez gazę lub czystą ściereczkę.

Co ważne, świeżego soku z buraka lepiej nie pić od razu, a najpierw odstawić na 30 minut. Dzięki temu lekko się odgazuje, przez co będzie znacznie łagodniejszy dla naszych żołądków.