W szafce zalegają wam suche ziarna fasoli, ale macie pomysłu co z nich zrobić? Nie przygotowujcie po raz kolejny nudnej fasolki po bretońsku. Wystarczy tylko pół szklanki kawy i kilka podstawowych składników, a białe strączki zamienią się w genialny deser. Co więcej, nie wyczujecie w nim nawet grama fasoli, tylko wyraźną kawową nutę. Zobaczcie, jakie to proste.

Jak zrobić deser z fasoli?

Choć biała fasola kojarzy nam się głównie obiadowo, to okazuje się, że może być też genialnym składnikiem deserów. Wystarczy zblendować ją z kilkoma podstawowymi składnikami, takimi jak jajka, mąka i cukier, a zamieni się w smakowitą masę na ciasto. Sekretem całego deseru jest jednak dodatek zaparzonej kawy oraz orzechów włoskich, gdyż to właśnie one nadają gotowemu wypiekowi smaku i ciekawej struktury. Nie musicie się też obawiać o smak fasoli, gdyż będzie on niewyczuwalny w gotowym deserze. Zobaczcie, jak zrobić wyjątkowe fasolowe ciasto, a już po pierwszym kęsie zakochacie się w tym przepisie.

Przepis na ciasto fasolowe z kawą i orzechami

Potrzebnych będzie tylko kilka niedrogich składników, czyli po 1 szklance białej fasoli, mąki pszennej, drobnego cukru i orzechów włoskich, a do tego 100 ml czarnej kawy i 3 jajka. Opcjonalnie można dodać tego do tego zestawu też polewę czekoladową, lukier lub cukier puder do dekoracji gotowego wypieku.

Przygotowania zaczynamy od ugotowania fasoli. W tym czasie parzymy też kawę. Następnie odcedzamy ugotowaną fasolę i blendujemy ją z kawą oraz jajkami. Gdy mieszanka będzie już jednolita, stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy wszystko na gładką masę o konsystencji dość gęstego ciasta naleśnikowego.

Do gotowej masy dodajemy mielone orzechy włoskie i przelewamy wszystko do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Kawowe ciasto z fasoli pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około 50 minut.