Moje Gotowanie Moje Gotowanie

press ENTER to search

  • Przepisy
    • Posiłki
      • Śniadania
      • Drugie śniadanie
      • Lunch
      • Dania do pracy
      • Dania do szkoły
      • Obiad
      • Podwieczorek
      • Kolacja
      • Do picia
      • Szybka kuchnia
    • Typ dania
      • Ciasta
      • Dania główne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Dania z ryb
      • Dodatki
      • Koreczki
      • Kotlety
      • Naleśniki
      • Napoje
      • Pierogi
      • Pizza
      • Potrawy z jajek
      • Przekąski
      • Przetwory
      • Przystawki
      • Risotto
      • Rolady
      • Sałatki
      • Sosy
      • Surówki
      • Tarty
      • Zupy
    • Okazje
      • Spotkanie rodzinne
      • Adwent
      • Andrzejki
      • Boże Narodzenie
      • Chrzciny
      • Dla dwojga
      • Dzień Dziecka
      • Dzień Kobiet
      • Dzień Matki
      • Grill
      • Halloween
      • Impreza
      • Komunia
      • Spotkanie rodzinne
      • Sylwester
      • Święta
      • Urodziny
      • Wigilia
      • Wielkanoc
    • Rodzaj diety
      • Dla dzieci
      • Fleksitarianizm
      • Dania na parze
      • Niskokaloryczna
      • Niskosodowa
      • Niskotłuszczowa
      • Wegańska
  • Kuchnie świata
    • Włoska
    • Polska
    • Tajska
    • Japońska
    • Meksykańska
    • Francuska
    • Angielska
    • Indyjska
  • Fit przepisy
    • Dietetyczne
    • Bez mięsa
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Bez glutenu
    • Szybkie i łatwe
  • Sezonowe
    • Ciasta z owocami
    • Przepisy na lody
    • Pomysły na rodzinne spotkania
    • Dania na grilla
  • Inspiracje
  • Kuchnia
    • Przepisy
    • Porady
    • Newsy
    • Składniki i produkty
    • Dieta
  • Oglądaj i gotuj
  1. Moje Gotowanie
  2. Smak i styl
  3. Jak parzyć kawę w domowych warunkach?
facebook 200x200 Moje Gotowanie
28.11.2017

Jak parzyć kawę w domowych warunkach?

Chemex

Fot. Jannis Brandt / Unsplash

Kawa podana przez profesjonalnego baristę ma niepowtarzalny smak. Ale filiżankę doskonałej kawy możemy uzyskać także w domu i to bez ekspresu wartego kilka tysięcy złotych. Jak to zrobić?

Galeria (5 zdjęć)

Aeropress

Fot. Shutterstock

1 / 5 Aeropress

Aeropress to stosunkowo młody wynalazek, zaprojektowany przez Alana Adlera, producenta popularnych zabawek. Jego celem było stworzenie urządzenia, które pozwoli na szybkie zaparzenie dobrej jakości kawy w każdych warunkach. Udało się – plastikowy mechanizm działa jak strzykawka. Główna tuba mieści tłok, na którego końcu umieszczana jest zmielona kawa. Następnie zalewana jest ona wrzątkiem, mieszana, a tłok z sitkiem i uszczelką przepycha wodę przez ziarna.

 

W przeciwieństwie do wielu innych metod, Aeropress nie jest wymagający jeśli chodzi o rodzaj ziaren i stopień ich zmielenia. Miłośnicy kawy wykorzystali to pole, by zorganizować… sportowe mistrzostwa w parzeniu napoju za pomocą tego urządzenia. Zawody, które odbywają się m.in. w Polsce, polegają na tym, że zawodnicy otrzymują te same ziarna kawy, a ich zadaniem jest zaparzenie jak najlepszego napoju. Liczy się sposób zmielenia ziaren, ilość i temperatura wlanej wody oraz czas – maksymalnie 8 minut.

 

Na początek warto wypróbować ziarna o wyrazistym smaku, które dają wiele możliwości do eksperymentowania. Polecamy na przykład Davidoff Cafe, Espresso 57 (https://www.zinodavidoff.com/coffee/espresso-57-whole-beans).

 

Cold brew

Fot. Shutterstock

2 / 5 Cold brew

Do stworzenia domowej cold brew nie jest potrzebny specjalny sprzęt – wystarczy dzień cierpliwości. Dlaczego cały dzień? To kawa w klimacie slow food. Powstaje przez „zaparzenie” ziaren w zimnej wodzie. Zaczynamy od zmielenia ziaren lub wybrania ulubionej mielonej kawy. Najlepiej sprawdzą się takie o cytrusowych nutach, które w gotowym napoju będzie można połączyć z plasterkiem cytryny lub pomarańczy. Spróbujcie na przykład Davidoff Cafe, Fine Aroma (https://www.zinodavidoff.com/coffee/fine-aroma-roasted-ground-coffee).

 

Kawę moczymy w zimnej wodzie przez około 12 godzin. Niektóre przepsisy polecają zostawienie jej nawet na dłużej, ale czas wpływa na smak kawy – warto znaleźć swój złoty środek metodą prób i błędów. W związku z długim czasem przygotowywania, najczęściej przyrządza się od razu większą ilość kawy. Na ok. 100 gramów kawy potrzebujemy 0.5 litra zimnej wody. Po upływie zalecanego czasu, filtrujemy kawę przy użyciu papierowego filtra. Warto dodać do niej kilka kostek lodu, plasterki cytrusów lub mleko i cukier. Świetnie sprawdzają się także gęstsze dodatki, jak mleko kokosowe, mleko skondensowane lub syrop smakowy.

Kawiarka

Fot. Mike Marquez / Unsplash

3 / 5 Kawiarka

Najpopularniejsza kawiarka to włoski projekt Bialetti, który uznawany jest za ikonę przemysłowego designu. Od swojej premiery w 1933 roku pozostaje symbolem najlepszej czarnej kawy, którą można przygotować na domowym palniku. Metalowy dzbanek  o kształcie klepsydry składa się z trzech elementów – dolnego pojemnika, do którego na początku wlewa się zimną wodę, sitka umieszczanego w połowie naczynia (wypełnianego mieloną kawą) oraz górnego pojemnika z przykrywką. Kawiarkę umieszczamy na palniku, podgrzewamy, a gdy woda zacznie kipieć, filtruje umieszczoną w sitku kawę i tłoczy ją do górnego pojemnika, z którego przelewa się ją wprost do filiżanki.

Drip

Fot. Thanh Tran / Unsplash

4 / 5 Drip

Drip to kolejna modna metoda parzenia kawy, ale stosująca wyjątkowo prosty mechanizm. Drip to naczynie przypominające papierowy filtr, ale wykonane z metalu, porcelany, szkła lub innego trwałego tworzywa. Umieszcza się go nad kubkiem lub filiżanką, w środek wkłada się papierowy filtr i wypełnia go mieloną kawą. Następnie całość przelewa się gorącą wodą, czekając aż gotowa kawa przesączy się do stojącej na dole filiżanki.

French press

Fot. Shutterstock

5 / 5 French press

Prasa francuska ma długą historię. Powstała w 1929 roku i była ulepszana przez kolejne lata, by wejść do masowej produkcji w latach 50. XX wieku. Jej nazwa pochodzi od fabryki, w której rozpoczęła się pierwsza taśmowa produkcja – była to francuska fabryka klarnetów, a także od efektu „prasowania” kawy podczas jej parzenia.

Urządzenie wykonane jest ze szklanego kielicha, tłoczka na cienkiej, metalowej nodze i przykrywki.  Jak przygotować „prasowaną” kawę? Wsypujemy porcję mielonej kawy do pojemnika, zalewamy gorącą wodą i odczekujemy około 4 minut. Następnie powoli zaczynamy wciskać tłok, aż dotrze do linii fusów kawy. Ważne jest, by robić to bez pośpiechu – w innym wypadku kawa straci swoje walory, a fusy przesypią się do górnego zbiornika.

Testuj z TASTErami

Tasterzy IG Instagram Odkryj więcej kulinarnych inspiracji od TASTErów na naszym Instagramie


Polecane przez redakcję

Kawa mrożona z lodami
Kawa mrożona jak z kawiarni? W domu zrobisz jeszcze lepszą!
buraczane latte
Żadne mleko i cukier. Najlepszy dodatek do kawy kosztuje grosze, a smakuje zaskakująco dobrze
tiramisu owsiane
Wymieszajcie płatki owsiane z kawą. Takie tiramisu możecie jeść bez wyrzutów sumienia i z korzyścią dla urody
espresso z wodą
Zanim wypijecie kawę, weźcie łyk wody. Włosi zawsze to robią. Mają ku temu ważny powód
kawa z fasolą
Zmiksujcie fasolę z kawą, a powstanie genialny deser. Brzmi dziwnie, ale smakuje obłędnie
kawa z dodatkiem
Po takiej kawie nie będziecie mieli ochoty na deser. 1 extra składnik zmniejszy apetyt na słodkie

To może Cię zainteresować

Współpraca reklamowa

Pepsi Cherry w Twoim stylu – nowy smak syropu SodaStream

Współpraca reklamowa

Nie tylko frytki i kurczak! W air fryerze przygotowałam bezę, bułki, pieczony ser i pizzę. Wyszły lepiej niż z piekarnika!

Współpraca reklamowa

3 przepisy na pyszne świąteczne ciasta, które zachwycają nie tylko smakiem!

Współpraca reklamowa

Jej wysokość kapusta kiszona – superfood znany od pokoleń

Współpraca reklamowa

Najpopularniejsze wydarzenie towarzysko-kulinarne w Polsce RestaurantWeekⓇ już w październiku

Współpraca reklamowa

Dżem wieloowocowy idealny na zimowe wieczory. Zrobisz go w zaledwie 20 minut!

Współpraca reklamowa

Uniwersalny Żelfix Dr. Oetkera przetestowany! Poznaj opinie TASTErów!

Współpraca reklamowa

Frytkownica beztłuszczowa COSORI przetestowana! Sprawdź wyniki!

    1. Moje Gotowanie
      • Szukaj po składnikach
      • Newsletter
      • Polityka prywatności
      • Regulamin
      • Moje zgody
      • Kontakt
      Burda Media Polska

      Dalsze rozpowszechnianie tekstów, zdjęć i materiałów wideo opublikowanych w serwisie w całości lub w części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
      © 2022 BURDA MEDIA POLSKA SP. Z O.O.

      Elle.pl Glamour.pl Gotujmy.pl Ilewazy.pl Kobieta.pl Mamotoja.pl Modago.pl Mojpieknyogrod.pl National-geographic.pl Party.pl Polki.pl Przyslijprzepis.pl Viva.pl Wizaz.pl Cocolita.plBurdaconnect.plStory.pl

      Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

      Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

      Więcej informacji znajdziesz tutaj.