Kotleciki cevapcici mogą kojarzyć się ze zwykłymi mielonymi, ale nie ma w nich bułki ani jajka. To po prostu mięso doprawione do perfekcji i krótko pieczone lub grillowane tak, że w środku zostają wszystkie naturalne soki. Podobnie jak w przypadku innych dań typu street food, takich jak kebabczeta lub souvlaki, niebagatelną rolę odgrywają dodatki, na czele z dipem – czosnkowym lub pomidorowym. Przygotowanie cevapcici na obiad w domu jest niezwykle proste. Żaden ruszt nie jest potrzebny. Kotleciki wystarczy uformować i wsunąć do piekarnika.  

Cevapcici – perełka kuchni bałkańskiej 

Przepis na cevapcici pochodzi z Półwyspu Bałkańskiego – podłużne kotleciki czy też kiełbaski nadziane na patyk do szaszłyków można spotkać w Bułgarii, Serbii, Chorwacji i w Albanii, chociaż w każdym z tych państw występują w nieco innym wydaniu. Nie ma jednej uniwersalnej receptury – poszczególne wersje różnią się między innymi rodzajem wykorzystanego mięsa, dodatkami i sposobem podania. Rodowodu tej potrawy na grilla należy doszukiwać się w Turcji. Stamtąd pochodzi jej nazwa – cevapcici oznacza dosłownie „mały kebab”. Oryginalna receptura woła zwykle o jagnięcinę, ale równie dobrze można wykorzystać popularniejszą u nas wołowinę lub wieprzowinę, a także mięso z indyka. Kotleciki podawane są często w chlebkach lepinja lub somun (bałkańskich odpowiednikach pity).   

Przepis na cevapcici z piekarnika 

Składniki: 

  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego) 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • ½ łyżeczki chili 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego 
  • 1 łyżeczka soli 
  • ½ pęczka natki pietruszki 
  • Olej do posmarowania kotlecików 

Przygotowanie: 

  1. Obieramy cebulę i kroimy ją w bardzo drobną kostkę lub ścieramy na tarce. Zdejmujemy łupinki z czosnku. Przeciskamy go przez praskę. Natkę pietruszki płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy na ręczniku papierowym, po czym siekamy.  
  2. Przygotowujemy mięso na cevapcici. Możemy wykorzystać gotowy, już zmielony produkt lub obrobić je samodzielnie. Warto wtedy użyć karczku wołowego i łopatki wieprzowej lub jagnięcej. Podobnie jak w przypadku burgera zawartość tłuszczu w wybranej mieszance nie powinna być mniejsza niż 15%, inaczej kotleciki będą zbyt suche. Mieszamy mięso z cebulą, czosnkiem, natką i przyprawami. Przykrywamy folią spożywcza i odkładamy na minimum 30 minut, żeby przeszło smakiem dodatków.  
  3. Smażymy odrobinę mięsa, żeby sprawdzić, czy jest dobrze doprawione. W razie potrzeby dodajemy soli i pieprzu. Formujemy podłużne kotleciki. Dobrze jest ulepić je dookoła patyczka do szaszłyków, bo łatwiej będzie im wtedy nadać odpowiedni kształt, ale gdy przyrządzamy je w piekarniku, nie jest to konieczne. 
  4. Układamy cevapcici na blaszce zabezpieczonej pergaminem. Smarujemy olejem za pomocą silikonowego pędzelka. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C. W połowie czasu przekręcamy je na drugą stronę, żeby się równomiernie przypiekły. Podajemy na gorąco oprószone wędzoną papryka.  

Z czym podać cevapcici z piekarnika? 

Możliwości na serwowanie kotlecików cevapcici jest mnóstwo. Sprawdzą się na klasyczny obiad, podane w towarzystwie puree ziemniaczanego i mizerii, ale można też zajadać je w stylu fast food, czyli w bułeczce pita, z frytkami, ketchupem i surówką coleslaw.  Jeśli chodzi o dipy, smak, którego nie da się podrobić, to cevapcici z sosem tzatziki. Mięsne szaszłyki z Chorwacji świetnie komponują się także z takimi dodatkami jak: 

  • aromatyczny ryż jaśminowy z szafranem lub kurkumą
  • młode marchewki w glazurze maślano-miodowej, 
  • sałatka tabbouleh
  • sałatka ziemniaczana jak na grilla (na przykład z rzodkiewką i ogórkiem małosolnym), 
  • krążki cebulowe,  
  • baba ganoush, czyli kremowa pasta z pieczonego bakłażana i tahini,
  • klasyczna sałatka grecka.