Kotlet schabowy czy mielony z ziemniakami i surówką to klasyka polskich obiadów, która często pojawia się na naszych stołach. Podczas obierania ziemniaków wyrzucamy jednak ich skórki do śmietnika, a to wielka strata, bo są one świetnym materiałem na zupełnie nowe danie. Wystarczy zrobić z nimi 1 rzecz i wrzucić do garnka z kilkoma innymi tanimi składnikami, a powstanie sycący obiad dla całej rodziny na kilka dni. Zobaczcie sprytny patent Ewy Wachowicz i odtwórzcie go w swoich domach.
Jak wykorzystać obierki z ziemniaków?
Aby sprytnie i smacznie wykorzystać obierki ziemniaków, możemy upiec je w piekarniku i zajadać jako zamiennik frytek. Jest jednak jeszcze ciekawsza metoda, a mianowicie przygotowanie z takich pieczonych skórek aromatycznej zupy. Ewa Wachowicz pokazała jakiś czas temu kreatywny przepis na rosół z pieczonych skórek ziemniaków. Aby przygotować taką zupę, nie potrzebujecie żadnej mięsnej bazy, a jedynie podpieczonych wcześniej obierków oraz podstawowego zestawu rosołowego, czyli marchewki, cebuli, selera i przypraw. Taka tania zupa z obierek będzie gotowa już po około 20 minutach, a cały gar takiego bulionu spokojnie wystarczy wam na kilka obiadów.
Zupa z obierek ziemniaków - dodatki
Tak przygotowany rosół z obierek ziemniaków sam w sobie jest przepyszny, ale warto podać do niego jeszcze jakiś dodatek. Zamiast jednak wybierać nudny makaron, Ewa Wachowicz serwuje to danie z knedelkami z wątróbki co jest połączeniem idealnym. Aby wyczarować takie kluseczki, wystarczy tylko trochę drobiowej lub wieprzowej wątróbki, bułka, jajko i przyprawy, a samo przygotowanie to pestka. Podroby trzeba bowiem tylko drobno posiekać lub zmielić w maszynce, a potem dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać całość na dość gęstą masę. Gotowe ciasto na wątrobiane knedelki formujemy w dłoniach i wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy jak klasyczne kluseczki kładzione.
Poniżej znajdziecie dokładny przepis na rosół z obierek ziemniaków oraz knedelki z wątróbki, pochodzący ze strony Ewy Wachowicz.
Rosół z obierek ziemniaków - przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
na zupę:
- 1,5 l wody,
- obierki z 6 dużych ziemniaków,
- 2 marchewki,
- kawałek korzenia selera,
- 1 większa cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- natka pietruszki,
- gałązka świeżego lubczyku,
- 1 łyżka domowej mieszanki przypraw,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
na knedelki wątrobiane:
- 300 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej,
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła,
- 1 bułka namoczona w mleku,
- pół szklanki bułki tartej,
- pół łyżeczki majeranku,
- garść posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie:
- Obierzcie marchew, cebulę oraz seler. Wszystkie warzywa pokrójcie na dość spore kawałki i przerzućcie do dużego garnka. Zalejcie całość wodą i dorzućcie sypkie przyprawy, natkę pietruszki i obrany ząbek czosnku. Całość gotujcie na małej mocy palnika przez około godzinę.
- W międzyczasie obierki z ziemniaków wysypcie na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i skropcie odrobiną oliwy z oliwek. Posypcie je też solą i pieprzem, a następnie pieczcie w 200 stopniach przez około 30 minut.
- Ugotowany bulion przecedźcie i znów wlejcie do garnka oraz doprawcie do smaku solą oraz pieprzem. Następnie dodajcie do niego upieczone obierki z ziemniaka i gotujcie całość jeszcze przez 20 minut.
- W tym czasie przyszykujcie masę na knedelki wątrobiane, czyli posiekajcie wątróbkę lub zmielcie ją w maszynce do mięsa, a potem wymieszajcie z namoczoną w mleku bułką oraz innymi składnikami. Całość połączcie na gęstą masę, którą można formować w dłoniach w małe kuleczki. Tak przygotowane kulki wrzucajcie na osolony wrzątek i gotujcie przez kilka minut, aż knedelki zmiękną.
- Gotowy rosół z obierek ziemniaków podawajcie z knedelkami i opcjonalnie udekorujcie na wierzchu posiekaną natką pietruszki.
Źródło: ewawachowicz.pl

















