Kotlet schabowy czy mielony z ziemniakami i surówką to klasyka polskich obiadów, która często pojawia się na naszych stołach. Podczas obierania ziemniaków wyrzucamy jednak ich skórki do śmietnika, a to wielka strata, bo są one świetnym materiałem na zupełnie nowe danie. Wystarczy zrobić z nimi 1 rzecz i wrzucić do garnka z kilkoma innymi tanimi składnikami, a powstanie sycący obiad dla całej rodziny na kilka dni. Zobaczcie sprytny patent Ewy Wachowicz i odtwórzcie go w swoich domach. 

Jak wykorzystać obierki z ziemniaków?

Aby sprytnie i smacznie wykorzystać obierki ziemniaków, możemy upiec je w piekarniku i zajadać jako zamiennik frytek. Jest jednak jeszcze ciekawsza metoda, a mianowicie przygotowanie z takich pieczonych skórek aromatycznej zupy. Ewa Wachowicz pokazała jakiś czas temu kreatywny przepis na rosół z pieczonych skórek ziemniaków. Aby przygotować taką zupę, nie potrzebujecie żadnej mięsnej bazy, a jedynie podpieczonych wcześniej obierków oraz podstawowego zestawu rosołowego, czyli marchewki, cebuli, selera i przypraw. Taka tania zupa z obierek będzie gotowa już po około 20 minutach, a cały gar takiego bulionu spokojnie wystarczy wam na kilka obiadów. 

Zupa z obierek ziemniaków - dodatki

Tak przygotowany rosół z obierek ziemniaków sam w sobie jest przepyszny, ale warto podać do niego jeszcze jakiś dodatek. Zamiast jednak wybierać nudny makaron, Ewa Wachowicz serwuje to danie z knedelkami z wątróbki co jest połączeniem idealnym. Aby wyczarować takie kluseczki, wystarczy tylko trochę drobiowej lub wieprzowej wątróbki, bułka, jajko i przyprawy, a samo przygotowanie to pestka. Podroby trzeba bowiem tylko drobno posiekać lub zmielić w maszynce, a potem dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać całość na dość gęstą masę. Gotowe ciasto na wątrobiane knedelki formujemy w dłoniach i wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy jak klasyczne kluseczki kładzione. 

Poniżej znajdziecie dokładny przepis na rosół z obierek ziemniaków oraz knedelki z wątróbki, pochodzący ze strony Ewy Wachowicz. 

Rosół z obierek ziemniaków - przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

na zupę:

  • 1,5 l wody,
  • obierki z 6 dużych ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • kawałek korzenia selera,
  • 1 większa cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • natka pietruszki,
  • gałązka świeżego lubczyku,
  • 1 łyżka domowej mieszanki przypraw,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku. 

na knedelki wątrobiane:

  • 300 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 bułka namoczona w mleku,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • garść posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Obierzcie marchew, cebulę oraz seler. Wszystkie warzywa pokrójcie na dość spore kawałki i przerzućcie do dużego garnka. Zalejcie całość wodą i dorzućcie sypkie przyprawy, natkę pietruszki i obrany ząbek czosnku. Całość gotujcie na małej mocy palnika przez około godzinę. 
  2. W międzyczasie obierki z ziemniaków wysypcie na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i skropcie odrobiną oliwy z oliwek. Posypcie je też solą i pieprzem, a następnie pieczcie w 200 stopniach przez około 30 minut.
  3. Ugotowany bulion przecedźcie i znów wlejcie do garnka oraz doprawcie do smaku solą oraz pieprzem. Następnie dodajcie do niego upieczone obierki z ziemniaka i gotujcie całość jeszcze przez 20 minut. 
  4. W tym czasie przyszykujcie masę na knedelki wątrobiane, czyli posiekajcie wątróbkę lub zmielcie ją w maszynce do mięsa, a potem wymieszajcie z namoczoną w mleku bułką oraz innymi składnikami. Całość połączcie na gęstą masę, którą można formować w dłoniach w małe kuleczki. Tak przygotowane kulki wrzucajcie na osolony wrzątek i gotujcie przez kilka minut, aż knedelki zmiękną. 
  5. Gotowy rosół z obierek ziemniaków podawajcie z knedelkami i opcjonalnie udekorujcie na wierzchu posiekaną natką pietruszki. 

Źródło: ewawachowicz.pl