Kochacie ziemniaki i na okrągło jecie je gotowane, smażone lub pieczone? Wypróbujcie patent z liściem laurowym, a odkryjecie to popularne warzywo na nowo i wydobędziecie z niego jeszcze więcej smaku. Wystarczy nadziać surowe kartofle listkami i dodać parę przypraw, a cała reszta zrobi się już sama. Poznajcie ten prosty i szybki przepis, a ziemniaki z liściem laurowym zrobią furorę na waszych stołach. 

Ziemniaki pieczone z liściem laurowym - prosty patent na pyszny obiad

Zwykle przygotowujemy opiekane ziemniaki po prostu polewając je olejem i posypując przyprawami. Można jednak zrobić to znacznie ciekawiej i smaczniej za sprawą kilku listków laurowych. Dzięki nim, gotowe pieczone ziemniaki będą nie tylko ciekawiej prezentowały się na talerzu, ale i znacznie piękniej pachniały. Zdecydowanie warto spróbować, szczególnie, że samo przygotowanie jest banalnie proste.

Wystarczy tylko lekko naciąć surowe ziemniaki i w powstałe miejsca włożyć po 1 liściu laurowym. Całość musimy już tylko posmarować oliwą z dodatkiem przypraw i tak w 5 minut obiad gotowy. Całą resztę zrobi już piekarnik, a my musimy tylko uzbroić się z cierpliwość. Zobaczcie dokładne proporcje i spróbujcie tej metody, a zaskoczycie wszystkich gości.

Przepis na ziemniaki pieczone z liściem laurowym

Składniki:

  • 6 ziemniaków,
  • 6 liści laurowych,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku,
  • szczypta suszonego oregano,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

W miseczce mieszamy oliwę z wszystkimi przyprawami. Ziemniaki obieramy, myjemy i nacinamy wzdłuż, a przygotowane nacięcia wkładamy po 1 liściu laurowym. Tak przygotowane kartofle układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i smarujemy z każdej strony aromatyczną oliwą. Całość zapiekamy przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Gotowe pieczone ziemniaki podajemy z ulubionym sosem, a przed zjedzeniem wyjmujemy oczywiście ze środka listki laurowe.