Ten kuchenny "odpad" to jeden z najbardziej niedocenianych produktów w całej kuchni. Mało kto wie, ile dobrego się w nim kryje, a to wielka strata dla całego organizmu. Zobaczcie, jaką bombą witaminową jest ten produkt, a zamiast do kosza, będziecie wrzucać go do wszystkich posiłków. Dzięki niemu dania zyskają nie tylko na walorach odżywczych, ale i smakowych.
Tych skórek nie warto wyrzucać
Zawsze gdy obieramy warzywa i owoce, automatycznie wyrzucamy ich łupinki do śmietnika, Czasem jednak warto zastanowić się dwa razy, bo niektóre z nich są bardzo wartościowe i w pełni jadalne. Jednym z takich przykładów są skórki z cytryn, które zwykle wyrzucamy po wyciśnięciu owocu, a mają one aż 2x więcej kwasu askorbinowego niż sam sok. Czasem używa się ich do podkręcania smaku i aromatu dań, ale mało kto wie, jak cenne są dla zdrowia i urody. Wszystko za sprawą związku o nazwie D-limonen, który odpowiada za ich odświeżający aromat i lekko gorzki posmak, ale przy tym również za owe cenne właściwości.
Skórka z cytryny - właściwości
- ma właściwości antybakteryjne,
- wzmacnia odporność,
- zawiera mnóstwo cennych przeciwutleniaczy,
- spowalnia procesy starzenia się organizmu,
- wzmacnia odporność,
- oczyszcza organizm z toksyn,
- łagodzi wzdęcia i gazy,
- wspiera pracę wątroby,
- pomaga regulować ciśnienie tętnicze,
- przyspiesza metabolizm,
- wspomaga leczenie stawów,
- poprawia kondycję włosów.
Co zrobić ze skórką z cytryny?
Aby skorzystać ze wszystkich powyższych korzyści, warto dodawać skórkę cytrynową do wszelkiego rodzaju dań i napojów. Większości z nas najbardziej kojarzy się ona ze słodkimi wypiekami, ale to tylko jedno z licznych jej zastosowań. Ten składnik doskonale sprawdza się też do ryb i owoców morza, makaronów, sosów, a nawet mięs. Należy jednak pamiętać, aby nie spożywać jej zbyt dużo, gdyż w nadmiarze może obciążać układ pokarmowy.
Jak umyć skórkę z cytryny?
Jeśli od teraz zdecydujecie się dodawać skórkę cytrynową do dań, powinniście wybierać ekologiczne owoce ze sprawdzonych źródeł. To niezwykle ważne, gdyż łupinki cytryn z supermarketów często pokrywane są niebezpiecznymi środkami konserwującymi, które mogą bardzo szkodzić zdrowiu. Aby więc mieć pewność, że skórka jest bezpieczna, musimy ją wcześniej dokładnie wyczyścić. Samo umycie jednak nie wystarczy i najlepiej wymoczyć cytryny w roztworze wody z sodą oczyszczoną. Aby przygotować taką mieszankę, wystarczy litr wody i 2 łyżki sody.

















