Kochacie smak faworków, ale nie chcecie męczyć się podczas przygotowań w kuchni? Te w sklepie często osiągają wygórowane ceny, dlatego warto pomyśleć, co zrobić, aby wilk był syty i owca cała. Mamy dla was sprawdzony patent, dzięki któremu faworki będą chrupiące bez zagniatania. Wystarczy kilka składników, które z pewnością macie w kuchni pod ręką. Sprawdźcie przepis w poniższej poradzie.
Jak zrobić ekspresowe faworki?
Sekret tkwi w użyciu składników w temperaturze pokojowej. Dzięki temu łatwiej łączą się, co sprawia, że ciasto będzie elastyczne i dobrze się rozwałkowywało. Dodatek spirytusu do ciasta spowoduje, że chrust będzie chrupiący i nie nasiąknie tłuszczem. Przepis znajdziecie poniżej:
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka miękkiego masła
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 7 łyżek śmietany 18%
- 1 łyżka spirytusu lub octu spirytusowego
- olej
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Mąkę przesiejcie dokładnie przez sito.
- Dodajcie rozkłócone jajka i miękkie masło.
- Wymieszajcie wszystkie składniki ze spirytusem i śmietaną.
- wyróbcie za pomocą rąk lub drewnianej łyżki.
- Odstawcie na około 5 minut i przygotujcie stolnicę.
- Rozwałkujcie ciasto na grubość około 3 mm.
- Wykrawajcie prostokąty, a następnie zróbcie niewielkie nacięcie w każdym z nich.
- Zwijajcie jak wstążki i rzucajcie na rozgrzany olej.
- Zwróćcie uwagę na to, aby przed wrzuceniem otrzepać je z nadmiaru mąki - to zapobiegnie pienieniu się oleju.
- Smażcie na złoty kolor, a następnie przełóżcie na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Oprószcie cukrem pudrem, jak tylko wystygną.