Kiedy nadchodzi sezon na truskawki zajadamy się nimi non stop. I słusznie, bo są bardzo zdrowe a jednocześnie niskokaloryczne. Niestety tracą tę zaletę, gdy łączymy je ze śmietaną i cukrem. Taki deser smakuje wyśmienicie, jednak dostarcza nam spora dawkę tłuszczu i kalorii. Jest jednak sposób, by nie rezygnować z tego przysmaku a znacznie go "odchudzić"

Co zamiast śmietany dodać do truskawek?

Jest o wiele zdrowszy produkt, który z powodzeniem zastąpi śmietanę. Chodzi o skyr. Ten ostatnio bardzo popularny ser jest bogaty w białko, a jednocześnie niemal beztłuszczowy. Z tego względu warto po niego sięgać, gdy jesteśmy na diecie. Naturalny skyr jest tez bogaty w węglowodan, witaminy z grupy B (B2 i B3), oraz rzadko dostępną poza mięsem witaminę B12 (ok. 0,7 ug/100 g) oraz wapń, fosfor, potas i magnez. Dodatkowo wyróżnia się kremową konsystencją i lekko kwaskowatym smakiem. Idealnie pasuje więc do truskawek.

Gniecione truskawki z jogurtem skyr będą więc nie tylko bardzo smaczne, ale też zdrowe. To świetny pomysł na deser po obiedzie. Można też zjeść miskę takich pyszności na drugie śniadanie, albo lekką kolację. Ponadto są wyjątkowo proste oraz szybkie w wykonaniu.

Truskawki ze skyrem

Do przygotowania tego pysznego deseru potrzebujecie jedynie:

  •     500 g truskawek,
  •     250 ml jogurtu skyr,
  •     1/2 łyżki cukru

Truskawki umyjcie dokładnie pod bieżącą wodą. Następnie usuńcie z nich szypułki. Owoce przełóżcie do dużej miski i rozgniećcie je za pomocą widelca, albo duzo szybciej blenderem. Dodajcie jogurt skyr i wszystko dokładnie wymieszajcie.

Taką mieszankę można też wykorzystać do innego dania. Jeśli lubicie makaron z truskawkami z powodzeniem możecie dodać zmiksowane truskawki ze skyrem do ugotowanego makaronu. Będzie smakować wyśmienicie.

A jeśli chcecie, by deser był bardziej sycący, możecie wgnieść do truskawek pół banana. Banan w połączeniu z truskawkami smakuje wyśmienicie i polecamy łączyć te dwa owoce jak najczęściej.

Do czego można wykorzystać jogurt skyr?

Jogurt islandzki skyr świetnie nadaje się do przygotowania sernika na zimno. Można też dodawać go do owocowych koktajli. W połączeniu z miodem i płatkami owsianymi zapewni sytość od samego rana. Przyda się też do sosów i do zabielenia zupy zamiast śmietany. Będzie też świetnym uzupełnieniem ciasta na pączki.