Pączki należą do jednych z najbardziej lubianych wypieków drożdżowych. Zarówno te kupne, jak i przygotowywane w zaciszu domu są doskonałe do kawy czy herbaty. Najważniejszym dodatkiem do nich jest alkohol, który sprawi, ze cała masa nie będzie nasiąkać tłuszczem, w którym je smażymy. Tomasz Strzelczyk, uczestnik Masterchefa podpowiada, co do nich dodać, aby były pulchniejsze i złocistsze. Sprawdźcie przepis, dzięki któremu wasz karnawał będzie jeszcze słodszy.

pączki serowe według Tomasza Strzelczyka?" name="Jak%20zrobi%C4%87%20pulchne%20i%20z%C5%82ociste%20p%C4%85czki%20serowe%20wed%C5%82ug%20Tomasza%20Strzelczyka?">Jak zrobić pulchne i złociste pączki serowe według Tomasza Strzelczyka?

Składniki:

  •     500 g mąki pszennej tortowej
  •     500 g półtłustego twarogu
  •     1 jajko
  •     3 żółtka
  •     180 g gęstego jogurtu z wanilią lub skyr
  •     2 łyżki alkoholu: wódka lub rum
  •     50 g cukru
  •     2 łyżeczki sody
  •     1 łyżeczka cukru waniliowego
  •     olej do głębokiego smażenia
  •     cukier do obtoczenia połączony z mielonym cynamonem

Przygotowanie:

  1. Mąkę, sodę i cukier wymieszajcie w jednej misce.
  2. Następnie dodajcie rozdrobniony ser, jajka, jogurt oraz alkohol.
  3. Kolejno uformujcie ciasto i przygotujcie mniejsze kulki serowe.
  4. Rozgrzejcie olej w głębokim garnku lub patelni.
  5. Wkładajcie pączki stopniowo tak, aby temperatura oleju zawsze była powyżej 170 stopni Celsjusza.
  6. Po usmażeniu wszystkich kulek, przełóżcie je na ręcznik papierowy.
  7. Po wystygnięciu obtoczcie w cukrze wymieszanym z mielonym cynamonem.

Czym zastąpić jogurt naturalny w pączkach serowych, aby nie były suche?

Pączki serowe, aby były delikatne i puszyste muszą mieć odpowiednią gęstość. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche i trudne do wyrobienia, wtedy istnieje ryzyko, że utworzą się zapychające kluchy. Najważniejszym etapem jest dodatek sody oraz jogurtu. Można go zastąpić serkiem homogenizowanym lub śmietaną 18%. Ta słodsza w typie kremówki będzie zbyt tłusta oraz sprawi, że pączki będą mdłe.

Ciekawym dodatkiem i alternatywą dla jogurtu będzie budyń lub jogurt owsiany, szczególnie polecany dla tych, którzy mają nietolerancję laktozy. Owocowe puree, pozbawione dużej ilości wody również się sprawdzi - z mango, jabłka czy gruszki.