Pączki należą do jednych z najbardziej lubianych wypieków drożdżowych. Zarówno te kupne, jak i przygotowywane w zaciszu domu są doskonałe do kawy czy herbaty. Najważniejszym dodatkiem do nich jest alkohol, który sprawi, ze cała masa nie będzie nasiąkać tłuszczem, w którym je smażymy. Tomasz Strzelczyk, uczestnik Masterchefa podpowiada, co do nich dodać, aby były pulchniejsze i złocistsze. Sprawdźcie przepis, dzięki któremu wasz karnawał będzie jeszcze słodszy.
pączki serowe według Tomasza Strzelczyka?" name="Jak%20zrobi%C4%87%20pulchne%20i%20z%C5%82ociste%20p%C4%85czki%20serowe%20wed%C5%82ug%20Tomasza%20Strzelczyka?">Jak zrobić pulchne i złociste pączki serowe według Tomasza Strzelczyka?
Składniki:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 500 g półtłustego twarogu
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 180 g gęstego jogurtu z wanilią lub skyr
- 2 łyżki alkoholu: wódka lub rum
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- olej do głębokiego smażenia
- cukier do obtoczenia połączony z mielonym cynamonem
Idealne do smażenia pączków
Przygotowanie:
- Mąkę, sodę i cukier wymieszajcie w jednej misce.
- Następnie dodajcie rozdrobniony ser, jajka, jogurt oraz alkohol.
- Kolejno uformujcie ciasto i przygotujcie mniejsze kulki serowe.
- Rozgrzejcie olej w głębokim garnku lub patelni.
- Wkładajcie pączki stopniowo tak, aby temperatura oleju zawsze była powyżej 170 stopni Celsjusza.
- Po usmażeniu wszystkich kulek, przełóżcie je na ręcznik papierowy.
- Po wystygnięciu obtoczcie w cukrze wymieszanym z mielonym cynamonem.
Czym zastąpić jogurt naturalny w pączkach serowych, aby nie były suche?
Pączki serowe, aby były delikatne i puszyste muszą mieć odpowiednią gęstość. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche i trudne do wyrobienia, wtedy istnieje ryzyko, że utworzą się zapychające kluchy. Najważniejszym etapem jest dodatek sody oraz jogurtu. Można go zastąpić serkiem homogenizowanym lub śmietaną 18%. Ta słodsza w typie kremówki będzie zbyt tłusta oraz sprawi, że pączki będą mdłe.
Ciekawym dodatkiem i alternatywą dla jogurtu będzie budyń lub jogurt owsiany, szczególnie polecany dla tych, którzy mają nietolerancję laktozy. Owocowe puree, pozbawione dużej ilości wody również się sprawdzi - z mango, jabłka czy gruszki.