Wątróbka to danie, które jedni kochają, inni nie wezmą do ust. Ulubiona forma jej podania to smażona na patelni z cebulką i jabłkiem. Do tego puree ziemniaczane i kiszony ogórek i mamy obiad pyszny i zdrowy. Można też spróbować zrobić wątróbkę w piekarniku ze śliwkami. Natomiast pasztet z wątróbki cielęcej to klasyk na święta.
Placek z wątróbką z patelni
Dziś jednak mamy dla was propozycję zupełnie inną. Najważniejsza różnicą jest to, że do tego dania wątróbki nie smażymy, tylko gotujemy ją w wodzie. Tak przygotowaną łączymy z pozostałymi składnikami i smażymy jak placek na patelni. Zamiast mąki wykorzystamy tutaj płatki owsiane, co również wpłynie na smak i konsystencję dania. Podana z rześkim, jogurtowym dipem smakuje przepysznie. Do przygotowania tego ciekawego dania potrzebujecie:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 70 ml mleka
- 3 ugotowanie jajka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- pęczek dymki
- natka pietruszki- 4-5 liści
- 6 łyżek płatków owsianych
- sól, pieprz czarny, papryka do smaku
- 3 surowe jajka
- olej
- 30 gramów żółtego sera, lum mozzarelli
dip jogurtowy:
- 250 gramów jogurtu
- koperek
- 1/2 cytryny
Wątróbkę oczyśćcie z błonek i tłuszczu i zalejcie w misce mlekiem. Pozostawcie na 20 minut. W rondelku ugotujcie 3 jajka na twardo. Cebule pokrójcie w drobna kostkę. Na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie pokrojoną cebulę. 3 ząbki czosnku pokrójcie w cienkie plasterki i dorzućcie do cebuli. Marchewkę obierzcie i zetrzyjcie na grubych oczkach. Kiedy cebula lekko się przyrumieni dorzućcie na patelnię startą marchewkę. Smażcie wszystko na średnim ogniu aż warzywa zmiękną i się zrumienią. Następnie przełóżcie do miski. W międzyczasie odcedźcie wątróbkę z mleka, wrzućcie do garnka, zalejcie wodą i gotujcie do chwili, aż będzie miękka. Po tym czasie wyjmijcie wątróbki z wody i pokrójcie je na niewielkie kawałki wielkości ok. 1 cm. Pokrojoną wątróbkę dorzućcie do miski z usmażonymi warzywami.
Zieloną część dymki pokrójcie drobno. Dodajcie do miski. Natkę pietruszki posiekajcie i tez dodajcie do reszty składników. Ugotowane jajka zetrzyjcie na grubych oczkach i dosypcie do miski. Płatki owsiane zmielcie w młynku do kawy, albo w blenderze. Powstały proszek dodajcie do składników, dodajcie sól, pieprz i paprykę czerwoną w proszku. Wbijcie 3 surowe jajka i wszystko dokładnie wymieszajcie. Powstałą masę wyłóżcie na rozgrzaną i posmarowaną olejem patelnię. Rozłóżcie na całej powierzchni, żeby powstał gruby placek. Wyrównajcie powierzchnię i pieczcie na kuchence pod przykryciem 20 minut. W tym czasie zetrzyjcie żółty ser i posypcie nim górę placka, przykryjcie ponownie i poczekajcie, aż ser się roztopi.
Do miseczki przełóżcie jogurt, dodajcie posiekany koperek i sok z cytryny. Dodajcie 1/2 łyżeczki soli i dokładnie wymieszajcie. Gotowy placek wyłóżcie na duży talerz i pokrójcie na mniejsze części jak pizzę. Podawajcie gorący z jogurtowym dipem.