Każdy, kto próbuje tego przepisu, jest zachwycony, nawet ci, którzy nie przepadają za wątróbką. Wystarczy tylko przygotować ją w nieco inny sposób niż zwykle, a od razu nabiera innego smaku i aromatu. Co więcej, sama receptura jest banalnie prosta i wymaga jeszcze mniej pracy niż tradycyjna smażona wątróbka z cebulką. Sprawdźcie sami, a będziecie w szoku, jak dobrze mogą smakować podroby.
Jak zrobić dobrą wątróbkę na obiad?
Zwykle na naszych stołach pojawia się wątróbka smażona na patelni z cebulką, ale okazuje się, że to tylko jedna z wielu możliwości. Mało kto wie, że równie pysznie wychodzi z piekarnika, szczególnie gdy zapieczemy ją ze śliwkami. To nietypowe połączenie, bo zwykle wątróbkę podaje się z jabłkiem, ale, gdy raz spróbujcie wersji ze śliwką, z miejsca się zakochacie w tym smaku. Co więcej, takie przygotowanie jest znacznie prostsze niż smażenie, bo nie musimy stać nad patelnią i przewracać pryskających dookoła kawałków mięsa. Zobaczcie przepis krok po kroku i koniecznie spróbujcie, a gwarantujemy, że wątróbka zapiekana ze śliwkami skradnie wasze serca.
Ten prosty, choć nietypowy przepis pochodzi z Instagramowego profilu @ira_lykus.
Przepis na wątróbkę ze śliwkami
Składniki:
- 300 g wątróbki
- 200 g świeżych śliwek
- 70 g masła
- szczypta tymianku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulkę obieramy i drobno siekamy, a następnie podsmażamy na odrobinie oleju aż będzie złocista. Dno naczynia żaroodpornego lub formy wykładamy podsmażoną cebulą. Na niej układamy wątróbkę i pokrojone śliwki, a na tym układamy kawałeczki masła. Wszystko posypujemy po wierzchu przyprawami. Tak przygotowana wątróbka ze śliwkami ląduje w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 25-35 minut.
Źródło: Instagram.com/ira_lykus/