Wątróbka z cebulką i jabłkiem to prawdziwy przysmak, o którym nieco się już zapomniało. Co prawda w niektórych domach wciąż pojawia się ona na obiad, ale kiedyś cieszyło się ono zdecydowanie większą popularnością. Teraz jednak znaleźliśmy jeszcze ciekawszy pomysł na wątróbkę, który z pewnością zasmakuje nawet tym, którzy nie są przekonani do podrobów. Zobaczcie, jak zrobić wątróbkę, aby nabrała nie tylko miękkości i delikatności, ale i genialnego smaku oraz aromatu.
Wątróbka - wartości odżywcze
Zanim jednak przejdziemy do przepisu, zacznijmy od tego, dlaczego watro jeść wątróbkę. Ten rodzaj mięsa dawniej był bardzo popularny i często pojawiał się w jadłospisach, jednak z czasem nieco o nim zapomnieliśmy, a to wielka szkoda. Okazuje się bowiem, że ma on nie tylko pyszny smak, ale przy okazji kryje też w sobie całkiem sporo wartościowych składników.
Po pierwsze, wątróbka to cenne źródło dobrze przyswajalnego żelaza. Drugim ważnym minerałem, jakiego dostarczy nam ten produkt jest cynk, który odpowiada za odporność, a także mocne włosy i paznokcie oraz piękną skórę. Oprócz tego w wątróbce znajdziemy też witaminę A oraz te z grupy B. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i nerwowego, a także zdrowego serca i oczu.
Taki skład sprawia więc, że wątróbka jest wartościowym składnikiem w diecie i zdecydowanie warto zaprosić ją na stoły. Zamiast jednak ją smażyć, lepiej wybrać inną opcję. Poniższy przepis jest banalnie prosty i pozwala wydobyć z podrobów wszystko to, co najlepsze.
Jak dobrze zrobić wątróbkę?
Aby wątróbka była pyszna i wyrazista, zamiast tradycyjnego smażenia z cebulką, lepiej wybrać inną metodę obróbki. Nie każdy zastanawiał się, czy wątróbkę można piec w piekarniku, a okazuje się, że to świetny sposób na szybki, pyszny i wartościowy obiad dla całej rodziny.
Zapiekana wątróbka musi jednak być zatopiona w wyrazistym sosie, a ten zrobimy na bazie czegoś, co zwykle mamy w lodówce, czyli śmietanki kremówki i musztardy. Najlepiej sięgnąć po pikantny rodzaj tego gorczycowego produktu ze słoiczka, gdyż wtedy wątróbka zapiekana w sosie nabierze więcej wyrazu i będzie zaskakiwała przy każdym kęsie. Do tego wystarczy już tylko kilka podstawowych produktów, takich jak cebulka, czosnek i przyprawy, a całość stworzy genialną kompozycję smaków i aromatów.
Wątróbka zapiekana w sosie musztardowym - przepis
Składniki:
- 1 kg wątróbki drobiowej,
- 2 marchewki,
- 3 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 200 ml bulionu,
- 2-3 łyżki ulubionej musztardy (najlepiej pikantnej),
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej + odrobina do obtoczenia wątróbki,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Zaczynamy od oczyszczenia i pokrojenia wątróbki, a następnie każdy kawałek obtaczamy dokładnie w cienkiej warstwie mąki. Tak przygotowane wątróbki obsmażamy krótko na rozgrzanym oleju z każdej strony, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Teraz bierzemy się za cebulę i czosnek. Warzywa obieramy i drobno siekamy, a następnie podsmażamy na tym samym tłuszczu, na którym robiliśmy wcześniej na patelni wątróbkę. Gdy warzywa zmiękną, przerzucamy je do naczynia żaroodpornego, gdzie jest już smażona wątróbka. Marchewkę natomiast obieramy, ścieramy na tarce i również dorzucamy do naczynia.
- W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy do niego łyżkę mąki, a następnie dokładnie mieszamy całość i chwilę podgrzewamy, aż powstanie gęsta zasmażka. Do tego stopniowo dolewamy bulion, ciągle mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Na koniec wlewamy do śmietanki kremówki kilka łyżek gorącego sosu i hartujemy ją, a następnie przelewamy do garnka. Gdy sos nabierze jednolitej konsystencji, dorzucamy do niego musztardę i doprawiamy wszystko solą oraz pieprzem do smaku. Całość jeszcze chwilę podgrzewamy, a następnie wylewamy na wątróbkę i warzywa.
- Tak przygotowana wątróbka w sosie musztardowym powinna piec się w 190 stopniach przez około 20 minut.

















