Smażona wątróbka z cebulką często wywołuje grymas na twarzy, a szkoda, bo dobrze przygotowana jest nie tylko przepyszna ale też bardzo wartościowa.
Wiele osób kojarzy wątróbkę z twardymi kawałkami mięsa, które trudno pogryźć, a co dopiero uznać za smaczne. Dodatkowo samo smażenie wątróbki często przysparza kłopotów, bo kawałki mięsa potrafią pryskać na patelni tak intensywnie, ze wszystko wokół jest ubrudzone cząstkami z patelni. To wszystko zniechęca do kupowania i jedzenia tego rodzaju mięsa.  A szkoda.

Wartościowa wątróbka drobiowa

My polecamy przygotowywać potrawy z wątróbką drobiowa. Ten rodzaj podrobów ma stosunkowo mało kalorii i jest bogaty w wiele witamin i minerałów, m.in. witaminę A, B, białko oraz cenne żelazo.

Wątróbka drobiowa jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza oraz witaminy B12. Duża zawartość żelaza i witaminy  B12 pozytywnie wpływa na jakość krwi i ilość czerwonych krwinek, co może pomóc w zapobieganiu anemii.Żelazu poprawia także odporność. Natomiast witamina A ma pozytywny wpływ na prace narządu wzroku. Przyjmowanie witaminy A zmniejsza ryzyko zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.
Co ciekawe w 100g wątróbki znajduje się aż 588 µg kwasu foliowego, tak potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Witaminy z grupy B to to także substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i reagowania na stres.
Wątróbka zawiera też selen, cenny przy chorobach tarczycy i autoimmunologicznych.
Jak widać to bardzo cenny składnik, który warto włączyć do stałego jadłospisu.

Sposób na wątróbkę

Jeśli do tej pory po przygotowaniu wątróbka była twarda, w trakcie skażenia pryskała na prawo i lewo, ten sposób sprawi, że pokochacie ja na nowo. Wystarczy prosty trik przed smażeniem. Zanim wątróbka trafi na patelnię, wypłuczcie ja pod wodą, dokładnie osuszcie na ręczniku papierowym, a następnie ponakłuwajcie każdy kawałek mięsa wykałaczką w kilku miejscach. Ten prosty zabieg sprawi, że wątróbka nie tylko nie będzie pryskać, ale dodatkowo nabierze podczas smażenia wyjątkowej miękkości i delikatności. Zanim więc obtoczycie wątróbkę mąką i położycie na patelni zróbcie nakłucia. Podczas smażenia będziecie zdziwieni tak samo jak ja, bo wątróbka pięknie i spokojnie się smaży, do tego stopnia, ze nawet przykrywka nie była potrzebna. Pod koniec smażenia dodajcie zeszklona wcześniej na drugiej patelni cebulkę i podawajcie najlepiej z ziemniakami i ogórkiem kiszonym.

Zobaczycie, że wątróbka potrafi być pyszna i delikatna.