Każdy, kto choć raz smażył wątróbkę na patelni, wie dobrze, z czym to się wiąże. Dużo pracy, dużo bałaganu i sporo nerwów, gdy z patelni mięso strzela na wszystkie strony. Po posiłku trzeba jeszcze poświęcić sporo czasu, by doprowadzić kuchnię do porządku. Ale mamy dużo lepsze rozwiązanie, wystarczy upiec ją w piekarniku. Jednak nie z samą cebulą. 1 aromatyczny dodatek zamienia to danie w prawdziwy rarytas. Taka wątróbka na pewno wam posmakuje.

Wątróbka na cebulce ze śliwkami

W tym przepisie oprócz samej wątróbki, gwiazdą są śliwki. Dzięki nim całe danie nabiera wyrazu, a sok ze śliwek, w połączeniu z cebulką i masłem tworzy przepyszny sos. Na dodatek samo przygotowanie dania jest banalnie proste a całość robi się praktycznie sama, w piekarniku. Żeby przygotować wątróbkę z piekarnika wystarczą:

  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 200 g śliwek
  • 1 duża cebula
  • 70 g masła
  • tymianek, gałka muszkatołowa, sól i pieprz
  • olej
  • szczypta cukru

Zacznijcie od obrania i posiekania cebuli w drobną kostkę. Podsmażcie ją na oleju z odrobiną cukru, aż się ładnie zeszkli i zmięknie.
Wątróbkę wypłuczcie i dokładnie osuszcie, a następnie nakłujcie każdy kawałek wykałaczką w kilku miejscach.
Nastawcie piekarnik na 200 stopni C.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłóżcie usmażoną cebulę. Na nią połóżcie wątróbkę a na wątróbkę połóżcie połówki śliwek. Śliwki najlepiej, jak będą świeże, ale jeśli nie macie świeżych, mogą być mrożone (trzeba je wtedy wcześniej rozmrozić). Na samą górę połóżcie równomiernie kawałki masła, by stopiło się równomiernie. Całość doprawcie solą, pieprzem, tymiankiem i gałką.
Pieczcie w piekarniku 25-35 minut.

Z czym podać wątróbkę zapiekaną ze śliwkami?

Wątróbka najlepiej smakuje z ubitymi ziemniakami. Można też podać ją z kaszą, lub ryżem. Wystarczy prosta surówka z kapusty kiszonej, albo pora.