Wątróbka z patelni to nieco kontrowersyjne danie, ale głównie dlatego, że mało kto umie ją dobrze przyrządzić. Niektórzy z nas pamiętają ją twardą jak podeszwa i dlatego twierdzą, że jej nie lubią. W rzeczywistości jednak po prostu nigdy nie jedli jej w poprawnym wydaniu. Zobaczcie, jak zrobić wątróbkę, żeby nie była twarda. W tym prostym trikiem zawsze się uda.

Twarda wątróbka - najczęstsza przyczyna

Dlaczego smażona wątróbka jest twarda? Głównym powodem takiej kulinarnej wpadki jest solenie jej przed smażeniem. Często automatycznie doprawiamy mięso przed wrzuceniem na patelnię, ale w przypadku wątróbki jest to najgorszy z możliwych pomysłów. Trzeba więc raz na zawsze zapamiętać, że przygotowane kawałki solimy dopiero po usmażeniu, a wtedy unikniemy twardej i suchej jak wiór konsystencji. Jeśli jednak chcecie całkowicie zabezpieczyć się przed takim scenariuszem, możecie wykonać jeszcze jedną dodatkową czynność.

Twarda wątróbka stanie się idealnie mięciutka - wystarczy 1 czynność

Co zrobić gdy wątróbka jest twarda? Zanim wrzucimy ją na patelnię, najpierw trzeba oczyścić ją z cienkiej błonki, a potem zalać gorącą wodą i odstawić na 5 minut. Po takim prostym przygotowaniu mięso nabierze idealnej delikatności i miękkości i z pewnością wyjdzie perfekcyjnie.

Oprócz tego warto wykonać jeszcze jeden bardzo prosty trik. Otóż pokrojoną wątróbkę warto dodatkowo wymoczyć w mleku lub maślance, dzięki czemu nie tylko jeszcze bardziej zmięknie, ale dodatkowo będzie też łagodniejsza w smaku. Jeśli wykonacie wszystkie te czynności, gwarantujemy, że mięso wyjdzie tak smaczne i rozpływające się w ustach, że posmakuje nawet tym, którzy do tej pory za nim nie przepadali.