Jak ugotować ziemniaki, żeby były smaczne i znikały ze stołu nawet bez żadnego mięsnego dodatku? Ten przepis jest banalnie prosty i nie wymaga zbyt wielu składników, za to efekt powala na kolana. To szybkie danie idealnie sprawdzi się na Wielkanoc, ale nie tylko. Zobaczcie, co będzie wam potrzebne i koniecznie spróbujcie, a być może już zawsze będziecie podawali ziemniaki w ten sposób. 

Jak prawidłowo gotować ziemniaki?

Zanim przejdziemy do dodatków, zacznijmy od kluczowej kwestii, czyli prawidłowego przygotowania warzyw. Zdecydowana większość z nas skrobie kartofle przed ugotowaniem, ale znacznie najlepiej ugotować ziemniaki w mundurkach, a dopiero potem zdjąć całą skórkę. Dzięki temu ziemniaki gotowane w skórkach zachowają więcej wartości odżywczych i będą smaczniejsze.

Trzeba jednak pamiętać, żeby najpierw bardzo dokładnie je wyszorować, najlepiej małą szczoteczką. Jeśli natomiast macie pod ręką młode ziemniaki, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjadać je razem ze skórką, o ile wcześniej porządnie ją wyczyściliśmy. 

Często pojawia się też pytanie, czy ziemniaki można wrzucać do wrzątku i tutaj mamy dwie szkoły. Jeśli zależy wam na czasie, zalejcie je od razu wrzątkiem, natomiast gdy bardziej cenicie sobie ich wartość odżywczą, zacznijcie gotowanie od zimnej wody. Niezależnie od tego, którą opcję wybierzecie, pamiętajcie, aby zawsze gotować ziemniaki pod przykryciem, co nie tylko przyspieszy czas przygotowania, ale i sprawi, że warzywa zachowają więcej substancji odżywczych. 

Ostatnią ważną kwestią jest właściwy moment solenia. Wbrew pozorom ziemniaki warto solić dopiero pod koniec gotowania, a nie, jak to często robimy, od razu po wrzuceniu ich do garnka z wodą. Okazuje się bowiem, że dodanie soli od razu sprzyja wypłukiwaniu z bulw cennego potasu. 

ziemniaki przepis

Źródło: Getty/iStock

Co dodać do ziemniaków, żeby były smaczniejsze?

Jeśli będziecie trzymali się powyższych zasad, ziemniaczki od razu będą smaczniejsze i bardziej wartościowe, jednak warto podkręcić je dodatkowo kilkoma wyrazistymi dodatkami, a wtedy zachwycą wszystkich. Wystarczy wymieszać ugotowane ziemniaki z mieszanką śmietany, jogurtu i chrzanu, a powstanie genialny sos chrzanowy, który doda im kremowości oraz wyrazistości. Do tego przyda się jeszcze chrupiąca rzodkiewka oraz świeży szczypiorek i koperek, a powstanie fantastyczne danie na Wielkanoc nie tylko. Zobaczcie dokładne proporcje i spróbujcie.

Przepis na ziemniaki w sosie chrzanowym

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej młodych),
  • 1 duży pęczek rzodkiewki,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1 kopiasta łyżka tartego chrzanu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • po pół pęczka szczypiorku i koperku.

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie wyjemy i szorujemy szczoteczką, a następnie gotujemy do miękkości. W międzyczasie mieszamy w dużej misce śmietanę, chrzan i jogurt naturalny oraz doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem. Drobno siekamy też koperek ze szczypiorkiem i łączymy je z sosem chrzanowym.

Umytą rzodkiewkę myjemy i kroimy w cienkie plasterki i również dorzucamy do miski. Na koniec odcedzamy ziemniaki, kroimy je na ćwiartki i przerzucamy do naczynia z resztą składników. Wszystko delikatnie łączymy, aby ziemniaki nie rozpadły się na papkę.