Nie od dziś wiadomo, że kiszone buraki są nie tylko pyszne, ale też bardzo cenne dla naszego organizmu. To prawdziwa skarbnica witamin. Znajdziemy w nich witaminy C, A i te z grupy B, a do tego liczne minerały, takie jak żelazo, potas, wapń i fosfor. Dodatkowo zawierają cenne bakterie kwasu mlekowego, powstałe w procesie fermentacji, które działają jak naturalne probiotyki. Na co pomagają kiszone buraki? Okazuje się, że zalet z ich jedzenia jest cała masa. M.in.

  •     wzmacniają odporność
  •     regulują procesy trawienia i prace jelit
  •     pomagają zwalczać anemię
  •     działają antybakteryjnie
  •     poprawiają pracę wątroby
  •     wpływają pozytywnie na koncentrację i pracę mózgu

Zalet jest dużo więcej, dlatego warto kiszone buraki włączyć na stałe do swojego jadłospisu. Doskonałym pomysłem będzie surówka z kiszonych buraków. Dodatki są tu równie cenne i ważne, jak same buraki.

Surówka z kiszonych buraków do ryby

Ta surówka doskonale pasuje do ryby, ale można ją z przyjemnością jeść samą, albo z innymi daniami. Równie dobrze można ją serwować do kotleta schabowego albo mielonego. Za każdym razem smakuje świetnie i stanowi ozdobę obiadu. Do jej przygotowanie potrzebujecie:

  • 2 szklanki startych kiszonych buraków
  • 1 marchewka
  • 1 gruszka
  • 2 garstki łuskanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego ciemnego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1/2 łyżeczki miodu rzepakowego
  • szczypta soli
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Buraki kiszone zetrzyjcie na cienkie paski na grubych oczkach i wrzućcie do miski. Marchewkę i gruszkę obierzcie i także zetrzyjcie na takie same paski. Orzechy lekko pokruszcie i uprażcie na suchej patelni. Wszystko dorzućcie do startych buraków. W słoiczku wymieszajcie olej z octem balsamicznym, musztardą, miodem i odrobiną soli. Potrząsajcie zakręconym słoikiem do chwili, aż wszystkie składniki połączą się w jednolity sos. Polejcie nim surówkę i wszystkie składniki dokładnie wymieszajcie. Surówkę wstawcie na pół godziny do lodówki. Podawajcie z posiekaną natką pietruszki.