Nie od dziś wiadomo, że kiszone buraki są nie tylko pyszne, ale też bardzo cenne dla naszego organizmu. To prawdziwa skarbnica witamin. Znajdziemy w nich witaminy C, A i te z grupy B, a do tego liczne minerały, takie jak żelazo, potas, wapń i fosfor. Dodatkowo zawierają cenne bakterie kwasu mlekowego, powstałe w procesie fermentacji, które działają jak naturalne probiotyki. Na co pomagają kiszone buraki? Okazuje się, że zalet z ich jedzenia jest cała masa. M.in.
- wzmacniają odporność
- regulują procesy trawienia i prace jelit
- pomagają zwalczać anemię
- działają antybakteryjnie
- poprawiają pracę wątroby
- wpływają pozytywnie na koncentrację i pracę mózgu
Zalet jest dużo więcej, dlatego warto kiszone buraki włączyć na stałe do swojego jadłospisu. Doskonałym pomysłem będzie surówka z kiszonych buraków. Dodatki są tu równie cenne i ważne, jak same buraki.
Surówka z kiszonych buraków do ryby
Ta surówka doskonale pasuje do ryby, ale można ją z przyjemnością jeść samą, albo z innymi daniami. Równie dobrze można ją serwować do kotleta schabowego albo mielonego. Za każdym razem smakuje świetnie i stanowi ozdobę obiadu. Do jej przygotowanie potrzebujecie:
- 2 szklanki startych kiszonych buraków
- 1 marchewka
- 1 gruszka
- 2 garstki łuskanych orzechów włoskich
- 3 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka octu balsamicznego ciemnego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1/2 łyżeczki miodu rzepakowego
- szczypta soli
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Buraki kiszone zetrzyjcie na cienkie paski na grubych oczkach i wrzućcie do miski. Marchewkę i gruszkę obierzcie i także zetrzyjcie na takie same paski. Orzechy lekko pokruszcie i uprażcie na suchej patelni. Wszystko dorzućcie do startych buraków. W słoiczku wymieszajcie olej z octem balsamicznym, musztardą, miodem i odrobiną soli. Potrząsajcie zakręconym słoikiem do chwili, aż wszystkie składniki połączą się w jednolity sos. Polejcie nim surówkę i wszystkie składniki dokładnie wymieszajcie. Surówkę wstawcie na pół godziny do lodówki. Podawajcie z posiekaną natką pietruszki.