Wszelkiego rodzaju sałatki świetnie uzupełniają dania obiadowe, a często nawet zastępują nam posiłki, gdy za oknami jest zbyt gorąco na gotowanie. Zwykle składają się ze zdrowych i kolorowych warzyw, serów czy jajek, jednak na koniec używamy do nich sporo majonezu lub innych tłustych sosów, a to znacznie podbija wartość kaloryczną całego przepisu. Siostra Anastazja ma na to jednak ciekawy sposób i pokazuje, jak zrobić sałatkę, która pysznie smakuje, syci na długo, ale nie idzie w boczki. 

Lekka sałatka z 4 składników - prosty pomysł siostry Anastazji

Siostra Anastazja słynie ze sprawdzonych przepisów na ciasta, sałatki, przetwory i wszystkie inne dania. W jej recepturach możemy znaleźć mnóstwo inspiracji, a jedną z nich była dla nas banalnie prosta i tania, choć jednocześnie pyszna i ciekawa sałatka. W jej skład wchodzą tylko 4 składniki, czyli rzodkiewka, gotowane na twardo jajka, cebula i szczypiorek. Taka mieszanka zapewni chrupkość, wyrazisty smak i nasyci was na długo, ale prawdziwym zaskoczeniem jest tu sos.

Wszystko dlatego, że popularna kucharka nie używa w tym przepisie ani grama majonezu, jogurtu naturalnego, czy też winegretu. Wymyśliła znacznie lepsze rozwiązanie, które smakuje bosko, a dodatkowo nie idzie w boczki. Zobaczcie, czym zastępuje popularne sosy i dressingi, a będziecie zaskoczeni i sami zaczniecie stosować ten sposób. 

sałatka

Źródło: Getty/iStock

Czym zastąpić majonez w sałatce?

Okazuje się, że zamiast sosu, siostra Anastazja dodaje do miski ze składnikami 2 kubeczki serka wiejskiego. Ten popularny nabiał nie tylko świetnie łączy wszystkie smaki i nadaje odpowiednią konsystencję, ale przy okazji wzbogaca danie o sporą ilość cennego białka. Dzięki takiemu sprytnemu rozwiązaniu sałatka jest bardziej sycąca, a jednocześnie ma znacznie mniej kalorii niż klasyczne receptury z tłustymi sosami. Zobaczcie dokładne proporcje składników i koniecznie spróbujcie tego prostego i szybkiego przysmaku.

Lekka sałatka siostry Anastazji - przepis

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 pęczki rzodkiewek,
  • 1 niewielka cebula,
  • 1 pęczek szczypioru,
  • 2 kubeczki serka wiejskiego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Rzodkiewkę dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy, podobnie jak szczypiorek.
  2. Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek i również drobno siekamy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  3. Wszystko mieszamy w dużej misce i dodajemy serki wiejskie oraz przyprawiamy całość do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec możemy udekorować sałatkę na wierzchu dodatkową porcją posiekanego szczypiorku. 

Do czego można wykorzystać serek wiejski? Inne pomysły

Szukacie innych sposobów na wykorzystanie serka wiejskiego? Zamiast po prostu dorzucać ten produkt z kubeczka do sałatek czy mieszać go z owocami, możecie też zblendować go z jajkami i mąką, tworząc pyszne gofry lub placki z serka wiejskiego. Oprócz tego te białkowe granulki mogą też zastąpić zwykły ser żółty we wszelkiego rodzaju sosach do makaronów, bo po podgrzaniu na patelni zamieniają się w gęstą, kremową masę. 

Jakby tego było mało, na serku wiejskim można też zrobić wiele pysznych wypieków. Miłośnikom fit przepisów z pewnością spodoba się lekki sernik z serka wiejskiego czy niskokaloryczne bułki lub mięciutkie pizzerinki na serku wiejskim.