Chyba każdy z nas miał takie chwile, gdy trzeba poczęstować czymś gości, ale w głowie jest kompletna pustka. W takich sytuacjach najlepiej sprawdzi się sałatka ryżowa, którą robi się dosłownie 10 minut. Wystarczy tylko wstawić do gotowania 2 paczuszki białego ryżu, a w tym czasie przygotować całą resztę składników. Zobaczcie, jakie to proste.

Sałatka ryżowa - co do niej dodać?

Sałatka z ryżu to przepis, który można modyfikować do woli, więc genialnie sprawdza się jako danie na ostatnią chwilę. Co można dać do sałatki ryżowej? Zwykle lądują tam świeże lub konserwowe warzywa, czasem kurczak lub tuńczyk, ale świetnym dodatkiem będą paluszki krabowe, które dodadzą całości nie tylko ciekawego smaku, ale i pięknego, kolorowego wyglądu. Do tego przyda się puszka kukurydzy, chrupiąca papryka czerwona i świeży lub korniszony ogórek. Oczywiście możecie też dodać inne ulubione składniki, na przykład cebulę, fasolę z puszki czy oliwki bądź kapary. Wszystkie produkty są tu dozwolone, więc dokładny przepis można wyczarować z tego, co akurat macie w lodówce.

Jaki sos do sałatki z ryżem?

Klasyką gatunku jest majonez, a w wersji light - jogurt grecki. Warto jednak spróbować czegoś innego i dorzucić do takiej bazy odrobinę musztardy, miodu czy ketchupu. W ten sposób uzyskamy bogatszy smak i aromat niż klasyczny majonezowy dresing. Kiedy mamy już podstawę sosu, pojawia się pytanie czym doprawić sałatkę ryżową? Oczywiście sól i pieprz to podstawa, ale dobrym pomysłem będą też wszelkiego rodzaju świeże i suszone zioła, takie jak bazylia, koperek czy natka pietruszki. Innym ciekawym dodatkiem, który genialnie podkręci nie tylko smak, ale i kolor sałatki ryżowej, będzie szczypta curry.

Prosty przepis na sałatkę ryżową

Składniki:

  • 200 g ryżu
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 300 paluszków surimi
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 szczypta curry
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ryż gotujemy na półtwardo, a w międzyczasie odcedzamy kukurydzę, siekamy szczypiorek i kroimy w małą kostkę paprykę, ogórki i paluszki krabowe. Ryż studzimy, a następnie mieszamy ze wszystkimi składnikami. Całość łączymy z majonezem, solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.