Kiedy myślimy o sałatce ziemniaczanej, w pierwszej kolejności mamy przed oczami typową sałatka z ziemniakiem, ogórkiem kiszonym i cebula. Jest pyszna, ale to, co dziś wam zaproponujemy przenosi ją na wyższy poziom smaku. Już nie gotowane, ale gotowane i podpieczone ziemniaki znajdą się w tej sałatce. I to jest sekret smaku.
Sałatka z gniecionych ziemniaków
Pieczone ziemniaki nabierają chrupkości i zupełnie innego smaku. Są wyraziste, a podpieczone brzegi chrupią przyjemnie. W połączeniu ze świeżym ogórkiem, ziołami, skyrem i jogurtem tworzą mieszankę doskonała. Taka sałatka z powodzeniem może zastąpić obiad. Można ją wziąć do pracy, albo zjeść w domu.
- 5 średnich ziemniaków
- opakowanie skyra naturalnego (250 g)
- opakowanie jogurtu greckiego (200 g)
- ogórek zielony szklarniowy, lub 2 ogórki gruntowe
- 1 cebula czerwona
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- sól, pieprz, czosnek granulowany
- łyżka oleju do pieczeni
Ziemniaki umyjcie, ale nie obierajcie, pokrójcie je na ćwiartki, albo połówki, jeśli są mniejsze. Ugotujcie w osolonej wodzie i odstawcie do przestygnięcia. Następnie rozłóżcie je na blaszce do pieczenia wyłożonej silikonowa matą, albo papierem do pieczenia. Każdy ziemniak lekko rozgniećcie szklanką, by zrobił się płaski placek. Skropcie całość olejem i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut.
W międzyczasie ogórki i cebulę pokrójcie w drobną kostkę. Szczypiorek i koperek posiekajcie. Wszystko wrzućcie do miski. Dodajcie jogurt grecki i skyr, doprawcie pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym.
Kiedy ziemniaki będą przypieczone i chrupiące wyciągnijcie je z piekarnika i pozostawcie na chwilę do ostygnięcia, a następnie dodajcie je do sałatki. Zamieszajcie całość i gotowe. Sałatka jest przepyszna. Połączenie chrupiących ziemniaków ze świeżym ogórkiem i ziołami smakuje genialnie.
Co jeszcze można dodać do sałatki z ziemniaków?
Jeśli lubicie sałatki na bogato, z powodzeniem możecie dorzucić do niej rzodkiewkę, kalarepę, albo kiełki. Można tez dodać klasyczny ogórek kiszony, który jest podstawą w klasycznej sałatce ziemniaczanej. Górę można posypać prażonymi nasionami słonecznika, albo dyni.