Daktyle to owoce wręcz magiczne - zrywane z najstarszych drzew owocowych świata, nazywane w wielu krajach “chlebem życia”. Uznawane od wieków za afrodyzjaki. Co kryją w sobie daktyle i jakie mają właściwości?
Daktyle to ogromna dawka zdrowia. Często sięgają po nie sportowcy, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych, dzięki którym organizm lepiej i szybciej może się zregenerować. W naszym kraju zazwyczaj występują daktyle suszone, jednak pod względem witamin w niczym nie ustępują one tym surowym.
Cenne właściwości daktyli
W tych maleńkich owocach znajdziemy cukry proste, które stanowią aż 80 proc. ich składu. Dzięki temu są bardzo szybko rozkładane, a następnie wchłaniane przez organizm. W daktylach występują też liczne witaminy A, B1, B2, PP oraz:
- fosfor,
- magnez,
- wapń,
- potas,
- siarka,
- żelazo.
Te owoce pomagają ukoić nerwy, dlatego są zalecane osobom, które żyją w ciągłym stresie. Są szczególnie cenione za dużą zawartość żelaza oraz kwasu foliowego, których niedobory są powszechne w naszych dietach. Poprawiają także pracę serca, poprzez utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Suszone daktyle są doskonałym wspomagaczem pracy naszych jelit - jeśli cierpimy na problemy z trawieniem, zdecydowanie warto sięgnąć po daktyle każdego dnia. Dawka błonnika zawarta w daktylach wesprze nasz układ pokarmowy. Posiadają również dużą ilość antyoksydantów, które poprawiają pracę całego organizmu. Sięgajcie po nie przy problemach ze zgagą. Jak miotełka czyszczą złogi cholesterolu zalegającego w naszym systemie naczyniowym, dlatego są doskonałym narzędziem w walce z miażdżycą. Dzięki zawartym w nich polifenolom, mogą chronić przed rakiem. Spożywane regularnie wzmacniają kości. Tauryna zawarta w daktylach wesprze natomiast nasz spokojny sen i poprawią jego jakość.
Jak jeść daktyle?
Daktyle można jeść zarówno w postaci surowej, jak i suszonej. Z powodzeniem możecie też dodawać je do różnych dań, np. sałatek, zup mlecznych, twarożku na słodko, jaglanek, ale też ciast i innych wypieków.
Te małe owoce świetnie zastąpią też słodycze, dlatego będą idealną przekąską dla osób na diecie. Wystarczą zaledwie 3 sztuki daktyli dziennie, żebyście mogli zauważyć pozytywne efekty ich działania.
Pamiętajmy jednak, by w sklepach szukać takich daktyli, które będą pozbawione niezdrowych dodatków, takich jak sorbinian potasu - konserwant suszonych owoców.
Kto nie powinien jeść daktyli?
Mimo, że są tak zdrowe, nie każdy może je jeść. Na te owoce powinny uważać osoby, które cierpią na nieżyt żołądka, wzdęcia, a także migreny.