Smalec domowy - kulinarny hit, który łączy pokolenia

Gdy niegdyś przygotowywano w domu przysmak z wytopionej słoniny, jego zapach wypełniał cały dom. Wytapianie słoniny trwa bowiem średnie 2-3 godziny. Smalec domowy robiono ze sprawdzonych składników, z ulubionymi dodatkami. Niejedna gospodyni sekret na domowy smalec i przepis dostawała od mamy lub babci. I tak z pokolenia na pokolenie przechodziły triki na idealny smalec domowy. Dodatek wody przed smażeniem słoniny sprawiał, że skwarki mają bardzo przyjemną konsystencję i można je rozsmarować. Z kolei delikatniejszą konsystencję smalcu nada dodatek 1-2 płaskich łyżek mleka. 

Smalec wegański - alternatywa na smalec domowy

Wraz z modą na roślinne przepisy i wegetariańskie oraz wegańskie wersje popularnych dań, takich jak bigos, burgery czy jajecznica, powstał też smalec wegański. Bazą jest ugotowana biała fasola, ale podobnie jak w mięsnej wersji musimy zadbać o aromatyczne przyprawy. Tymianek, majeranek, czarny pieprz - tylko niektóre z propozycji. Jak jeszcze podkręcić smak roślinnego smalcu? Wykorzystaj kaszę gryczaną! Przepis na wegański smalec z białej fasoli ze skwarkami z kaszy gryczanej zasmakuje nie tylko weganom! Smalczyk roślinny z białej fasoli smakuje pysznie na świeżym pieczywie, w towarzystwie ogórka kiszonego.

Francuski smalczyk (rillettes)

Osobom, które lubią smalec domowy z mięsnymi dodatkami (nie tylko boczek, ale na przykład kiełbasa), do gustu przypadnie przepis rillettes, czyli francuski smalczyk. Mięso z łopatki wieprzowej, surowego boczku i wędzonej słoniny pieczemy w wodzie, aż powstanie gęsta, tłusta masa. Całość doprawiona jest czosnkiem, majerankiem, tymiankiem i rozmarynem.