Cenny por

Por,  to doskonały składnik surówek, sałatek, sosów i zup. Jego wyrazisty, ostry smak nie potrzebuje wielu dodatków. Surówka z pora genialnie pasuje do rym i mięs, a zielony kolor tylko pobudza apetyt. To warzywo jest niedrogie, łatwo się kroi i długo pozostaje świeże. Poza tym por jest bardzo zdrowy. Oprócz tego, że jest niskokaloryczny i lekkostrawny, zawiera w sobie cenny kwas foliowy, wysokie stężenie żelaza, a jego spożywanie pozytywnie wpływa na układ sercowo–naczyniowy. jest bardzo skuteczny w walce z przeziębieniem i kaszlem. Zaleca się też spożywanie pora jako środka w kuracjach odtruwających.

Sałatka z pora z rybą i pieczarkami

Ta sałatka z pora jest inna od wszystkich i z pewnością nigdy wcześniej nie spotkaliście się z takim połączeniem. Ale zapewniamy was, że warto wypróbować ten przepis. Oprócz pora w tym zestawie znajduje się biała ryba i pieczarki. A podsmażony boczek nadaje całości wyrazu. Przygotujcie:

  • 300 g białej ryby (sola, albo dorsz)
  • 5-6 pieczarek
  • 2  pory
  • 100 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • kiełki słonecznika, liście rukoli do dekoracji

Rybę podsmażcie przez 10 minut na patelni z łyżką masła, szczyptą soli i 1/2 szklanki wody pod przykrywką. Gdy ostygnie podzielcie ja na mniejsze kawałki. Pieczarki pokrójcie w plasterki i sparzcie wodą, a następnie przelejcie zimną wodą. Pory umyjcie, obierzcie z wierzchnich liści i pokrójcie w cienkie plasterki. Boczek usmażcie na patelni, by lekko się przypiekł. Wszystkie składniki połączcie w 1 misce, dodajcie sól, pieprz do smaku. Skropcie całość sokiem z cytryny i oliwą. Wymieszajcie delikatnie, by ryba się zbytnio nie rozpadła. Tuż przed podaniem posypcie całość kiełkami słonecznika i rukolą.

Dodatki

Jeśli chcecie jeszcze wzbogacić smak sałatki, możecie dodać starte jabłko, albo łyżkę majonezu. Można też dorzucić łyżkę kaparów, które świetnie współgrają z rybą.